Izvēlies gada skaistāko grāmatu! Balvas «Zelta ābele» lasītāju balsojums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jau 29. reizi Latvijas Grāmatizdevēju asociācija organizē grāmatu mākslas konkursu "Zelta ābele", kurā Latvijas izdevēji var pieteikt iepriekšējā gada skaistākās izdotās grāmatas. Žūrija vērtē dizaina koncepciju, tā atbilstību izdevuma saturam, maketu, papīra izvēli un poligrāfisko izpildījumu. Portālā LSM.lv lasītāji aicināti no nominētajām grāmatām izdarīt savu izvēli par 2021. gada skaistāko grāmatu.

Šogad konkursā piedalījās 54 izdevēji ar 133 grāmatām, no kurām nominēšanai žūrija izvirzīja 40 grāmatas 8 kategorijās ­– dzeja, proza, uzziņu literatūra, dokumentālie, zinātniskie un mākslas izdevumi, grāmatas bērniem un grāmatas jaunatnei. Balva par mūža ieguldījumu grāmatniecībā šogad piešķirta Dacei Pugačai – ilggadējai Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas izpilddirektorei, kas 26 darba gadus ir veltījusi grāmatniecībai.

Lasītāju balsojumā iespējams piedalīties vienu reizi dienā, autorizējoties ar savu sociālo mediju profilu vai e-pastu. Balsojums noslēgsies 7. aprīlī pulksten 23.59. Konkursa noslēguma ceremonija notiks 11. aprīlī Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, kur tiks paziņoti 8 konkursa laureāti, nosaukts balvas "Gada mākslinieks" ieguvējs, pasniegtas žūrijas specbalvas un pasniegta balva par mūža ieguldījumu grāmatniecībā.

Konkursa organizatori aicina lasītājus iepazīt nominētās grāmatas. No 11.–13. martam tās būs apskatāmas "Latvijas Grāmatu izstādē 2022", Ķīpsalā. No 16. marta grāmatas varēs apskatīt Rīgas Centrālajā bibliotēkā un visa gada garumā arī bibliotēkas deviņās filiālēs. No 22. marta tās interaktīvā stendā varēs šķirstīt Latvijas Nacionālajā mākslas muzeja 3. stāva foajē. Savukārt 21. aprīlī tās dosies uz kultūras centru "Siguldas devons", kas ir pirmais nominēto grāmatu pieturas punkts tūrē pa Latvijas kultūras iestādēm.

Grāmatu mākslas konkursa "Zelta ābele" pamatā ir ideja par grāmatu kā daudzu nozaru speciālistu veidotu mākslas darbu, kas atklāj grāmatas satura un formas māksliniecisko veselumu. Grāmatas noformējums atspoguļo sava laika māksliniecisko izpratni, poligrāfijas un papīra ražotāju iespējas grāmatas satura pilnīgākai atklāsmei. Konkursa mērķis ir veicināt grāmatizdošanas profesionālā un mākslinieciskā līmeņa izaugsmi un attīstīt lasītāju izpratni par grāmatu mākslu.

Konkursu organizē Latvijas Grāmatizdevēju asociācija. Atbalsta: Latvijas Republikas Kultūras ministrija,  Jelgavas tipogrāfija, "Arctic Paper Baltic States", Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, LSM.lv

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti