Izveido savu «obligātās literatūras» sarakstu! Kādi jaunumi šogad gaidāmi grāmatnīcās?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

2021. gads lasītāju dzīvēs pagājis bagātīgi un piepildīti. Daudz lasāmā bijis gan pieredzējušiem lasītājiem, gan bērniem, arvien vairāk uzmanības izdevēji pievērš pusaudžu auditorijai, no grāmatnīcu un bibliotēku plauktiem raugās plašs latviešu autoru un tulkotās daiļliteratūras, kā arī nozaru literatūras klāsts. Taču ikviens kaislīgs lasītājs arvien alkst uzzināt, kas slēpjas drīzumā izdodamo grāmatu plauktos. Jaunais gads ir tikko sācies, un liela daļa izdevēju šobrīd vēl nevar nosaukt visus iespējamos jaunumus, taču vismaz daļu gaidāmo grāmatu virsrakstu mums ir iespēja uzzināt jau šodien.

2022. gadā gaidāmos izdevumu atklāja: 

"Zvaigzne ABC": Baraka Obamas memuāri un Potera autores luga

Viktora Frankla grāmata “… tomēr teikt dzīvei jā. Psihologs pārdzīvo koncentrācijas nometni”
Viktora Frankla grāmata “… tomēr teikt dzīvei jā. Psihologs pārdzīvo koncentrācijas nometni”

Sāksim ar apgādu Zvaigzne ABC, kas šogad sola izdot daudz lasāmā visu vecumu un interešu grāmatmīļiem. Jau iznācis austriešu psihiatra, neirologa un rakstnieka Viktora Frankla pētījums par cilvēka dabu un izdzīvošanu koncentrācijas nometnē – grāmata "… tomēr teikt dzīvei jā. Psihologs pārdzīvo koncentrācijas nometni". 2022. gadā gaidāmas arī dejotājas Edītes Evas Egeres atmiņas par koncentrācijas nometnē piedzīvoto grāmatā "Izvēle".

Pie lasītājiem nonāks latviešu rakstnieces Ingunas Baueres vēsturiskais romāns "Doroteja. Izredzētā". Bauere savos darbos allaž pratusi izcelt sieviešu spēku un būtību, un šoreiz viņas uzmanības centrā nonākusi Kurzemes hercogiene Doroteja fon Bīrona un viņas dzīves stāsts. Tikpat intriģējošs jaunums ir grāmata "Ielu muzikantu piezīmes", kurā lasītājiem būs iespēja iepazīt Ilonas Balodes-Ūdres un Rolandra Ūdra skaisto, patieso un sāpīgo ceļojumu laikā un telpā.

Vai atceraties Mišelas Obamas memuāru "Izaugt" panākumus pasaulē un Latvijā? Apgāds "Zvaigzne ABC" sola, ka 2022. gadā latviešu lasītājam būs iespēja iepazīt arī bijušā prezidenta Baraka Obamas memuārus. Grāmata "Apsolītā zeme. 1. daļa" Kārinas Pētersones tulkojumā gaidāma jau gada pirmajā pusē.

Tulkotās daiļliteratūras plauktos lasāmā būs pietiekami gan kriminālromānu, gan trilleru, gan vēsturisko romānu cienītājiem. Hilarijas Mantelas vēsturiskā romāna "Vilku nams" lasītāji beidzot būs sagaidījuši tā turpinājumu "Ievediet mirušos!" (no angļu valodas tulkojusi Karīna Tillberga). Māris Tīts no zviedru valodas iztulkojis Dāvida Lāgerkranca (jā, tas ir tas pats, kas turpināja un pabeidza nelaiķa Stīga Lārsona "Millenium" grāmatu sēriju) jaunās triloģijas pirmo romānu "Neskaidrība". 2022. gadā varēsim lasīt arī Niklasa Nata o Daga romānu "1794", Aleksa Maklīdesa trilleri "Jaunavas" un Arto Pāsilinnas ironisko romānu "Apburošās masu pašnāvības".

Apgāds sola jaunumus arī bērnu un pusaudžu literatūrā, un te vērts pieminēt kādu pavisam negaidītu un neparastu jaunumu – jau pavisam drīz Harija Potera cienītājiem latviski būs iespēja izlasīt Dž. K. Roulingas sarakstīto un Lauras Dreižes tulkoto lugu "Harijs Poters un Nolādētais bērns". Luga ir iestudēta pasaules lielākajos muzikālajos teātros. Varbūt tai laiks parādīties arī uz Latvijas teātru skatuvēm?

Jāņa Rozes apgāds: Jauns Velbeka romāns latviski

Michel Houellebecq "Serotonin"
Michel Houellebecq "Serotonin"

Arī Jāņa Rozes apgāds 2022. gadā sola daudz aizraujošu jaunumu. Ja kādam no lasītājiem spilgtā atmiņā joprojām ir tādas grāmatas kā "Lojalitātes" un "No un es", tad ar prieku ziņojam – Jāņa Baltvilka balvas laureāte, tulkotāja Inta Šmite, jau beigusi darbu pie jaunākā franču autores Delfīnes de Vigānas romāna "Bērni ir karaļi". Savukārt, pateicoties Dena Dimiņa darbam, latviešu lasītāji 2022. gadā varēs lasīt vienu no jaunākajiem Mišela Velbeka romāniem "Serotonīns".

Ziņa visiem "Mazais pūķis Kokosrieksts" sērijas cienītājiem – sērija turpinās arī 2022. gadā, un jau šobrīd iegādājams un izlasāms jaunākais pūķīša piedzīvojums grāmatā "Mazais pūķis Kokosrieksts pie indiāņiem". Izdevniecība sola turpināt tulkot un izdot arī Margitas Aueres jauko un sirsnīgo sēriju "Maģisko zvēru skola", bet pusaudžus iepriecinās pirms pāris gadiem iepazītās autores Katrīnas Rendelas romāna "Vilku meitene" latviešu izdevums.

Arī šogad aktīvu darbu turpinās Jāņa Rozes apgāda populārzinātniskās literatūras redakcija. Jau pavasarī izdevniecība sola austriešu zinātnieka un pedagoģijas eksperta Konrada Paula Līsmana grāmatu "Izglītība kā provokācija". Un, ja ar to vēl par maz, drīzumā latviešu valodā varam gaidīt arī plaši citētā politologa Benedikta Andersona grāmatu "Iedomātās kopienas".

Izdevniecība "Latvijas Mediji": Grāmatas par Bertāniem, Plūdoni, Nobelu un Kalo

Izdevniecība "Latvijas Mediji" šogad iepriecinās ar vairākiem tiešām gaidītiem latviešu autoru jaunumiem. Dramaturģes un rakstnieces Rasas Bugavičutes-Pēces grāmata "Puika, kurš redzēja tumsā" iekarojusi daudzu lasītāju sirdis, tāpēc priecājamies, ka jaunāko autores darbu "Uztraukti cilvēki neizguļas" izdevniecība sola jau šogad. Trilleru un detektīvžanra cienītāji noteikti gaida Leldes Kovaļovas ceturto romānu, savukārt žurnālista un basketbola zinātāja Andreja Siliņa grāmata "Bertāni" aizraus sporta biogrāfiju lasītājus.

Izdevniecība "Latvijas Mediji" 2022. gadā plāno izcelt vairākas vēsturiskas un ievērojamas personības. Tie, kam labā atmiņā Maijas Krekles biogrāfiskais romāns par Emīlu Dārziņu "Melanholiskais valsis. Emīla Dārziņa sapnis par mīlestību", noteikti priecāsies lasīt autores jaunāko darbu "Plūdons. Jūtas un dziņas", kas, kā liecina nosaukums, vēstīs dzejnieka Viļa Plūdoņa dzīvesstāstu. Tāpat arī šogad lasīsim zviedru autores Ingrīdas Karlbergas romānu "Nobels" par inženieri un ķīmiķi Alfrēdu Nobelu un vācu rakstnieces Karolīnes Bernāras grāmatu "Frīda" par mākslinieces Frīdas Kalo likteni.

Visbeidzot, literatūras gardēžus iepriecinās ziņa, ka 2022. gadā "Latvijas Mediji" pārizdos  Latvijā iecienītā igauņu autora Andrusa Kivirehka romānu "Vīrs, kurš zināja čūsku vārdus".

"Neputns": T.S. Eliota dzeja, monogrāfijas par Purvīti un Lancmani

Izdevniecība "Neputns" allaž rūpējusies par to, lai lasāmā nepietrūktu ne dzejas, ne mākslas pasaules cienītājiem. Jau šobrīd tipogrāfijā top Silvijas Freinbergas grāmata par gleznotāju Otīliju Leščinsku "Tija. Māksla. Revolūcija. Mīlestība", grāmatas māksliniece – Zane Ernštreite. Drīz pēc tam uz druku ceļos arī Pētera Korsaka grāmata "Eižens Finks – fotogrāfs leģenda".

Starp apjomīgākiem projektiem jāpiemin sadarbībā ar LNMM topošās monogrāfijas par Vilhelmu Purvīti un Imantu Lancmani. Gada pirmajā pusē plānots izdot arī Katrīnas Teivānes-Korpas pētījumu par fotogrāfu Robertu Johansonu, ko iekārto Anta Pence.

2022. gadā izdevniecība plāno papildināt arī grāmatu sērijas. "Latvijas mākslas klasikas" sērijā iznāks grāmatas par gleznotāju Augustu Annusu un tēlnieku Rihardu Mauru. Eseju sērijas autoru pulkam piepulcēsies arī soms Penti Sārikoski Maimas Grīnbergas tulkojumā.

No literatūras jomas izdevniecība "Neputns" plāno izdot T. S. Eliota dzejas izlasi Kārļa Vērdiņa un Ievas Lešinskas sakārtojumā un tulkojumā, arī "Neputna" ilggadēja autora un dzejas redaktora Jāņa Rokpeļņa kopoto rakstu pirmo sējumu, ko sakārtojis Ivars Šteinbergs.

Gaidāmas arī vairākas oriģināldzejas grāmatas. Izdevniecība sola, ka jaunākās dzejas vēsmas šogad piedāvās Ronalds Briedis, Rūta Mežavilka, Artis Ostups, Madara Gruntmane.

"Liels un mazs": 20 jauni izdevumi bērniem un pusaudžiem

Lappuse no Mavila komiksa "Kinderlande"
Lappuse no Mavila komiksa "Kinderlande"

Izdevniecība "Liels un mazs" 2022. gadā plāno izdot aptuveni 20 jaunus nosaukumus, starp kuriem gan oriģinālliteratūra, gan tulkotā literatūra lieliem un maziem lasītājiem. Šogad sagaidīsim divu Latvijas Literatūras gada balvas ieguvēju jaunākos darbus bērniem – rakstnieks un ornitologs Viesturs Ķerus iepriecinās ar stāstu par zaļo vārnu puisi Korru grāmatā "Korras pasaule", savukārt dzejnieks Marts Pujāts gatavo dzejoļu krājumu "Zenīts", kas tapis sadarbībā ar Doma kora skolas klasesbiedru Jāni Šipkēvicu.

2022. gadā iepazīsim rūķu gadu Rūtas Briedes mudžgrāmatā "Kamēr, tikmēr…" un sarežģīto arhitekta profesiju Guntas Šnipkes un Annas Vaivares kopdarbā, grāmatā "Ineses māja". Šis gads bērnu dzejā sola iepazīšanos ar dzejnieku Žeberu un atkalsatikšanos ar Māri Runguli, kurš, vēlreiz pārskatījis savu skaitāmpantu un ķircināmpantu kolekciju, šogad tos izdos grāmatā "Buratino iet uz kino" ar Reiņa Pētersona ilustrācijām.

Tulkotās literatūras plauktā izdevniecība šogad gatavo igauņu autores Aino Pervikas "Burmemmi" Maimas Grīnbergas tulkojumā, savukārt tulkotāja Inga Mežaraupe būs sarūpējusi zviedru autores Henrikas Andersones romānu "Gabaliņš dvēseles", kas būs lieliska lasāmviela 15+ auditorijai. Kā rāda lietuviešu autores Jurgas Viles komiksa "Sibīrijas haiku" panākumi, vēsturiskas tēmas vizuālos stāstos šobrīd ir lielā cieņā, tāpēc jau šogad lasīsim un pētīsim vācu mākslinieka Mavila komiksu "Kinderlande" par sarežģīto 1989. gadu Berlīnē.

"Prometejs": Frenka Herberta zinātniskās fantastikas romāns "Kāpa"

Izdevniecība "Prometejs" jau deviņus gadus rūpējas par fantāzijas un fantastikas cienītājiem Latvijā, un arī 2022. gads nebūs izņēmums. Jau pavasarī gaidīsim iznākam krievu rakstnieces Tatjana Tolstajas antiutopiju "Lūška", savukārt gada otrajā pusē pirmo reizi latviešu valodā būs lasāms viens no zinātniskās fantastikas spilgtākajiem un ietekmīgākajiem darbiem – Franka Herberta romāns "Kāpa".

"Avots": Pašmāju autora grāmata par programmēšanu

Robin Sharma "The Everyday Hero Manifesto"
Robin Sharma "The Everyday Hero Manifesto"

Arī izdevniecības "Avots" šī gada plānā ir daudzveidīga literatūra, taču īpaši izceļama krievu psiholoģes, pedagoģes un vairāku grāmatu autores Annas Bikovas ""Ideālās mammas" skolnieki", kas būs lielisks palīgs skolas vecuma bērnu izprašanā un audzināšanā. Gada otrajā pusē izdevniecība sola jaunumus arī kanādiešu autora Robina Šarmas cienītājiem, top viņa jaunākās grāmatas "The Everyday Hero Manifesto" tulkojums. Vēl kāds vērā ņemams tulkojums populārzinātniskās psiholoģijas grāmatu cienītājiem ir amerikāņu autores Kristīnes Nefas grāmata "Fierce Self – Compassion", kas grāmatnīcu plauktos gaidāms gada noslēgumā.

2022. gads latviešu grāmatniecībā būs interesants arī ar vienu no retajām pašmāju autora uzrakstītajām grāmatām programmēšanas nozarē. Izdevniecības "Avots" paspārnē top grāmata par IT sistēmu testēšanu, kas praktisks palīgs topošajiem programmētājiem un profesionāļiem.

"Aminori": Meklē ceļu tuvāk lasītājiem

Arī izdevniecība "Aminori" pavasarī iepriecinās tos, kam interesē smaržu pasaule, taču pagaidām gan izdevniecība ir noslēpumaina un neko vairāk par jaunumiem neatklāj. Jauns virziens "Aminori" izdevniecības darbībā ir tādu pasākumu organizēšana, kas aizved grāmatas un to idejas tuvāk lasītājiem. Šobrīd jau ir uzsākta ceļojošā izstāde "Uzzīmē baltu lietu", kurā apskatāmas oriģinālās ilustrācijas no "Aminori" izdotās grāmatas par to, kā izaug mākslinieks. Grāmatas "Uzzīmē baltu lietu" autore ir Andra Manfelde, bet jaunā māksliniece Neonilla Medvedeva radījusi katram stāstiņam ilustrāciju. Šobrīd izstāde apskatāma Rīgas Centrālajā bibliotēkā, pēc tam ceļos uz citām Latvijas pilsētām.

Dave Grohl "The Storyteller"
Dave Grohl "The Storyteller"

"Helios": Rokmūziķa Deiva Grola un aktiera Vila Smita biogrāfijas

Noslēgumā ieskatīsimies arī izdevniecības "Helios" 2022. gada solījumos, starp kuriem īpaši izceļas divas biogrāfijas – mūziķa Deiva Grola "The Storyteller: Tales of Life and Music", kā arī aktiera Vila Smita dižpārdoklis "Will". Tiesa gan, līdz šo tulkojumu lasīšanai latviešu valodā vēl krietni jāpaciešas. Pirms tam uzzināsim daudz jauna par elpošanas nozīmi cilvēku dzīvēs Džeimsa Nestora grāmatā "Elpa", kas top Aigas Veckalnes tulkojumā. Izdevniecība sola arī jaunumus daiļliteratūras plauktā – Sāras Pīrsas trilleri "The Sanatorium" un Sāras Penneres vēsturisko romānu "The Lost Apothecary", kas lasītājus apburs ar mistiskiem piedzīvojumiem 18. gadsimta Londonā.

Atliek vien ievilkt elpu, paciesties un gaidīt visu, ko jaunais, 2022. gads, mums nesīs grāmatu pasaulē. Lasām!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti