Rīta Panorāma

Intervija ar satiksmes ministru Tāli Linkaitu

Rīta Panorāma

"Smieklu sasaukšanās" Valmieras teātrī

"Čaks. Pilsēta.Tamvajs" - dzejnieka Aleksandra Čaka dzīves pieturas

Izstāde aicina iepazīt Aleksandra Čaka Rīgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Līdz 30. novembrim Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī-muzejā apskatāma izstāde “Čaks. Pilsēta. Tramvajs”. Čaka dzejā bieži minēts tēls ir tramvajs, kurā satiekas dažādu sociālo slāņu cilvēki. Izstādē tramvajs tēlaini ved Čaku cauri viņa dzīves pieturām.

“Ar elektrību vadāmu sabiedrisko transporta līdzekļu parādīšanos galvaspilsētā var dēvēt par mūsdienu tramvaja dzimšanas brīdi. Tā ir simboliska izstāde, jo elektriskais tramvajs un Aleksandrs Čaks ir dzimuši vienā gadā,” teikts izstādes aprakstā.

Ekspozīcija Čaku rosina iepazīt caur tramvaja logu, piestājot tajās  pieturās, kur reiz  tramvajā braucis arī Čaks. Tramvaju viņš dzejā apdziedājis gluži tāpat kā rudenīgās lapas un miglā asarojošo logu.

Dzejnieks dzimis 1901.gada 27.oktobrī – tikai trīs mēnešus vēlāk, kad Rīgā jūlijā pirmo reizi izbrauca elektriskais tramvajs. Viņa dzīves tramvajs kļuva par simbolisku, literāru tēlu.

“Cik bieži viņš brauca ar tramvaju, kurās pieturās kāpa, to mēs varam tikai nojaust, apmēram sekojot viņa dzīves vietām vai arī viņa draugu un draudzeņu dzīves vietām,” stāsta A. Čaka memoriālā dzīvokļa-muzeja krājuma glabātāja Solvita Elerta.

Izstādē “Čaks. Pilsēta. Tramvajs” mākslinieks Egons Kivkucāns Čaka tēlu, gluži kā multfilmu varoni, iegleznojis senajās fotogrāfijās.

“Mēs skatījāmies tieši dzejnieka biogrāfiju un skatījāmies, kuri tad būtu tie nozīmīgākie viņa dzīves pieturas punkti,” atklāj izstādes idejas autore Madara Vīlistere.

Izstāde “Čaks. Pilsēta. Tramvajs” ir vēl viena iespēja, kā iepazīt Rīgu un saklausīt Aleksandra Čaka dzeju. Muzejs piedāvā arī iespēju ar kājām ceļot par Čaka dzīvesvietām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti