Kultūras rondo

Galerijā "Daugava" aplūkojama Vijas Zariņas personālizstāde "Uzgleznotā daba"

Kultūras rondo

Georga Avetisjana izstāde "Dzimtene" - vizuāls stāsts par cilvēka dzimto vietu

Decembris sākas ar "Prozas lasījumiem"

Izsludināta festivāla «Prozas lasījumi» šāgada programma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

2018. gada 1. decembrī sāksies prozas festivāls “Prozas lasījumi 2018”, kas vairāk nekā nedēļas laikā ļaus iepazīt līdz šim nepublicētu latviešu un Baltijas kaimiņvalstu autoru jaundarbu lasījumus, informēja festivāla organizatori.

Pēdējie trīs gadi Latvijas literatūrai bijuši zīmīgi – darbu izdevumi tulkojumos pamanāmi izskanējuši un novērtēti ārpus Latvijas robežām – īpaši Lielbritānijā, tā iekļuvusi Latvijas pirktāko un lasītāko darbu topos grāmatnīcās un bibliotēkās, apliecinot savu misiju un spēju tieši un trāpīgi uzrunāt mūsdienu auditoriju un tomēr cīnoties un pierādot tās nozīmīgo lomu un vietu Latvijas izglītības reformas programmās.

Šogad festivālā paredzēti vairāki prozas lasījumu vakari un būs arī tradicionālās prozas brokastis.

Līdzās latviešu prozai Baltijas viesu vakarā būs iespēja iepazīt arī igauņu un lietuviešu jaunākos tekstus Kristinas Sabaļauskaites (Kristina Sabaliauskaite, Lietuva), Birutes Jonuškaites (Birutė Jonuškaitė, Lietuva), Tīta Aleksejeva (Tiit Aleksejev, Igaunija) un Urmasa Vadi (Urmas Vadi, Igaunija) lasījumā.

Sava lasītāja meklējumu ceļā dosies “Aicinājuma” un “Literārās akadēmijas” debitanti. Ģimenes sestdiena ar lasījumiem mazajiem un jaunajiem latviešu prozas cienītājiem, kā ierasts, notiks Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. “Aizgājušā laika meklējumos” jaunie rakstnieki piedāvās interpretācijas par nesenās pagātnes prozas tekstiem, bet mākslas stacijā “Dubulti” (Jūrmala) būs iespēja dzirdēt jaunāko detektīvžanra prozas darbu fragmentus.

Festivāla laikā notiks arī diskusija par mūsdienu latviešu prozas aktualitāti un aktualitātēm. Festivāla noslēguma pasākums – ar domu par rakstnieka vārda brīvību un pieminot Džamalu Hašogi. 

Dokumenti

Prozas lasījumu 2018 programma

Lejuplādēt

135.81 KB

Turpinot labās tradīcijas un ienesot jauninājumus, festivāla “Prozas lasījumi” šā gada programmu veidojusi Festivāla padome – Nora Ikstena, Sandra Ratniece, Inga Žolude, Arno Jundze un Osvalds Zebris. Festivāla norisi finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, ''Rixwell Hotels'' un Rīgas mērniecības birojs.

“Prozas lasījumi” ir festivāls ar vairāk nekā divdesmit gadu senu vēsturi (tiek organizēts kopš 1995. gada). Tas ir ikgadējs pasākums, kas no neliela lasījumu vakara rakstnieka Andreja Upīša dzimšanas dienas atcerei ir pārtapis vairāku dienu prozas festivālā, kura laikā dažādos pasākumos ar savu jaunāko darbu vai to fragmentu lasījumiem uzstājas dažādu paaudžu Latvijas rakstnieki un viesautori no citām valstīm. “Prozas lasījumi” laika gaitā kļuvuši par radošu tikšanās vietu autoriem un lasītājiem, kā arī nozīmīgu atskaites punktu pašmāju rakstniecībā, ļaujot apzināties nozares nepārtrauktu attīstību un aktualitāti Latvijas kultūrtelpā.

Inga Žolude Baltijas stāstu vakarā 7.decembrī lasīs darbu kopā ar Tītu Alkesejevu, jo kopā raksta romānu par pirmo Bībeles tulkojumu igauņu un latviešu valodā 17.–18. gadsimtu mijā.
Paralēli „Prozas lasījumos” notiek Baltijas jauno tulkotāju darbnīca. 

Dalībnieku skaita ziņā festivāls ir plašāks nekā pagājušā, pasākumu ziņā – tāds pats. Paralēli ir doma rīkot konferenci par aktualitātēm literatūrā, tieši akcentējot prozu. Paskatoties uz to, ko domā rakstnieks, ko domā lasītājs un kā viņi satiekas un vai satiekas ar bibliotekāra starpniecību,” atklāj Sigita Kušnere.

"Prozas lasījumu” iezīme – tajos piedalās visu paaudžu rakstnieki un visu paaudžu lasītāji. 
Kušnere īpaši aicina uz neparastu pasākumu 8.decembrī Žaņa Lipkes memoriālā "Aizgājušā laika meklējumos” –  jauni autori veido savas improvizācijas par agrāk rakstītiem darbiem. Pirms vairākām desmitgadēm uzrakstītus darbus varēs dzirdēt jauno autoru pārfrāzējumos un interpretācijās.
Savukārt mākslas stacija "Dubulti” šajā pašā dienā, 8.decembrī, pārtaps par detektīvu staciju, kur skanēs kriminālžanra darbu lasījumi. 

Būtiskākā tradīcija, kas gadu no gada tiek ievērota – tie ir pirmatskaņojumi, darbi, kas vēl tapšanas stadijā, kas tikko uzrakstīti, tikko ir izdoti grāmatā vai tūlīt iznāks grāmatā. 

Šajā gadā "Prozas lasījumu” dalībnieku piedāvājumu nevērtēs žūrija un arī balvas nebūs, lielākais prieks ir piedalīties rakstniekiem un skatītājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti