Iznākusi Tomasa Šēberga grāmata par Ingmaru Bergmanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Apgāds Zvaignze ABC" laidis klajā Tomasa Šēberga grāmatu "Ingmars Bergmans. Stāsts par mīlu, seksu un nodevību". No zviedru valodas grāmatu tulkojusi Ieva Pudure.

Ingmars Bergmans – slavenais un skandalozais zviedru kinorežisors – jau dzīves laikā pamanījās ne tikai radīt filmas, kuras skatījās visā pasaulē, bet arī kļūt par vairāku skaļu skandālu galveno personu. Režisējis 62 filmas, vairāk nekā 150 teātra izrādes, saņēmis visus lielākos apbalvojumus, kādus iespējams gūt mūsdienu kinomākslā: gan Kannu festivāla “Zelta palmas zaru”, gan Berlīnes festivāla “Zelta lāci”, trīs reizes Amerikas kinoakadēmijas balvu “Oskars”. “Zemeņu lauks”, “Rudens sonāte”, “Laulības dzīves ainas”, “Ziemas gaisma”, “Fanija un Aleksandrs”... filmas, kas palikušas atmiņā. Režisors Ingmars Bergmans katram no skatītājiem dāvājis citas emocijas, taču vienotā noskaņa pēc viņa filmu skatīšanās varētu būt skumjas un rezignācija, kas ir vadmotīvs teju visos viņa darbos.

Par Bergmanu-režisoru runāts un rakstīts daudz, taču zviedru žurnālists Tomass Šēbergs pavisam apzināti gājis citu ceļu: “Es nolēmu izpētīt privātpersonu Bergmanu: dēlu, mīļāko, vīru, tēvu. [..] Ja izdodas izprast cilvēku, kas slēpjas aiz darba, tad nereti kļūst daudz vieglāk izprast arī šī cilvēka radīto darbu.” T. Šēbergs ir veicis apjomīgu darbu, pētot ne tikai paša Ingmara Bergmana dzīvi, bet pievēršoties arī viņa tuvinieku dzīves peripetijām, ciktāl tās robežojas ar slavenā režisora dzīvi.

Ingmars Bergmans ir mācītāja dēls, kura bērnība vienlaikus bija despotiskā tēva apspiesta un ļoti radoša. Kopā ar māsu Ingmars jau agrīnā vecumā mājās uzveda sarežģītas leļļu izrādes ar tērpiem, dekorācijām un specefektiem. Viņa fantastiskās darbaspējas mākslā mijās ar absolūtu nespēju veidot un uzturēt ilgstošas nopietnas attiecības gan kino jomā, kur komanda pastāvīgi mainījās, gan privātajā dzīvē.

Piecas sievas, deviņi bērni (viens no tiem – meita Marija – dzimusi ārlaulībā), neskaitāmas sarežģītas attiecību drāmas – tā ir Ingmara Bergmana personīgās dzīves ikdiena. Tomass Šēbergs savā grāmatā ir centies būt maksimāli objektīvs, uzmeklējot un aptaujājot teju ikvienu plašās Bergmana ģimenes locekli, viņa bērnus un sievietes.

Daudz vērības žurnālists veltījis arī Ingmara Bergmana vecāku laulības dzīves ainām – un jau tajā iezemējas dramatiski pavērsieni, par kuriem pats režisors gan izteicies, ka viņa bērna acīm tie lielākoties palikuši apslēpti.

Jūtīgs, vientuļš un ārkārtīgi īpatnējs – tāds Ingmars Bergmans atklājas grāmatā, kuru veidojusi iejūtīga rakstnieka roka. Izdevums papildināts ar bagātīgu foto klāstu, personu rādītāju un izmantoto avotu sarakstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti