Iznākusi Silvijas Freinbergas grāmata par gleznotāju Otīliju Leščinsku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Izdevniecībā "Neputns" klajā nākusi literatūras un teātra zinātnieces un kritiķes Silvijas Freinbergas grāmata par maz zināmo gleznotāju Otīliju Leščinsku (1884–1923) "Tija. Māksla, revolūcija, mīlestība", informēja izdevēji.

Grāmatas autore Silvija Freinberga par savu darbu rakstīja: "Vēlos piedāvāt pusdokumentālu stāstījumu par vienu no pirmajām, patlaban maz zināmām latviešu māksliniecēm – Otīliju Leščinsku, kas savulaik piedalījusies arī 1905. gada revolūcijā un bijusi viena no modernisma mākslas aizsācējām latviešu glezniecībā. Otīlijas Leščinskas dzīves gaita iekļaujas latviešu sabiedriskās dzīves visai sarežģītos gados (1884–1923), kas atspoguļojas arī tekstā, turklāt to pavada traģiska mīlestība mūža garumā (1905. gada kaujinieks Kristaps Salniņš) un neizskaidrojama nāve Somijas upē. Stāstījumā sastopamas arī citas sava laika redzamas personības, izmantotas vēstules un laikabiedru atmiņas." 

"Autores stāstījums izceļas ar ielūkošanos laikmeta ainā, sociālpolitiskajos notikumos un cilvēku attiecībās noteiktā sabiedriskā formācijā laikā, kad zemdegās gruzdēja pārmaiņas pasaules kartē un cilvēku likteņos. Balstīšanās dokumentālos avotos, zināms detektīva darbs, kopsavelkot faktus – dažādi dokumentētus, vēstulēs aprakstītus, arhīvos atrastus –, padara šo stāstā izvērsto pētījumu par saistošu, viena cilvēka – visai sarežģītas un mērķtiecīgas personības – gaitās balstītu un tādēļ jo iedarbīgāku vēstures izziņas materiālu," norādīja izdevēji.

Grāmata ilustrēta ar plašu attēlu klāstu, kas ietver gan dokumentālus foto, gan pastkartes un Otīlijas Leščinskas darbu reprodukcijas.

Literārā redaktore Sigita Kušnere. Dizainu veidojusi Zane Ernštreite. Attēlu apstrādi veicis Jānis Pauzers.

Silvijas Freinbergas grāmata “Tija. Māksla, revolūcija, mīlestība”
Silvijas Freinbergas grāmata “Tija. Māksla, revolūcija, mīlestība”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti