Iznākusi Sarkanās armijas sakarnieka Leonīda Rabičeva atmiņu grāmata «Karš visu norakstīs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Izdevniecība "Lauku Avīze" laidusi klajā 31. armijas virsnieka sakarnieka Leonīda Rabičeva atmiņu grāmatu "Karš visu norakstīs" (1941-1945).

Leonīda Rabičeva atmiņu grāmata nav vēsturisku klišeju grāmata, tajā nav propagandisko kara “patiesību”. Viņš stāsta par neērtām situācijām un neizskaistināto kara ikdienu, par to, ka šajā karā visas karojošās puses bija tālu no bruņniecības ideāliem, ka nelieši, slepkavas un sadisti bija ne tikai “vācu fašistisko iebrucēju” rindās, bet tādus pārpārēm varēja sastapt arī “padomju karavīru – atbrīvotāju” vidū.

Leonīds Rabičevs raksta par kara neglīto seju, par karu ne no parādes laukuma puses. Viņš atklāti raksta par Sarkanās armijas karavīru nodarījumiem sakautās Vācijas teritorijā: tur notikušajām izvarošanām, slepkavībām, laupīšanām.

Leonīds Rabičevs savās piezīmēs vairākkārt uzdod jautājumu: vai tiešām visu notikušo var norakstīt uz kara rēķina? Vai tiešām karš visu – pastrādātās nelikumības, zvērības un kara noziegumus – spēs norakstīt?

Leonīds Rabičevs (dzimis 1923.gadā) ir pazīstams padomju un krievu mākslinieks, prozaiķis, dzejnieks, Otrā pasaules kara laikā dienēja sakarnieku daļās. 1941.gada decembrī astoņpadsmitgadīgo Leonīdu Rabičevu mobilizēja Sarkanajā armijā. Karaskolā viņš ieguva sakarnieka militāro specialitāti un leitnanta dienesta pakāpi. No 1942.gada novembra viņš karoja 31.armijas sastāvā sākumā Centrālajā, bet pēc tam 1.Ukrainas frontē. Piedalījās kaujās Baltkrievijā, Austrumprūsijā, Silēzijā un Čehoslovākijā, dienēja Ungārijā, 1946.gada jūnijā tika demobilizēts no armijas.

No krievu valodas grāmatu tulkojis vēsturnieks Juris Ciganovs: "Lai arī viņš [Rabičevs] ir frontinieks, kauju dalībnieks, apbalvots ar kaujas apbalvojumiem, viņa kara memuāri vispirms ir godīga cilvēka memuāri."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti