Iznākusi Māra Čaklā dzejas izlase «Stikla saksofonists»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Izdevniecībā "Upe tuviem un tāliem" izdota apjomā neliela dzejnieka Māra Čaklā lirikas izlase "Stikla saksofonists", kurai pievienoti divi CD.

Dzejnieks pats bija tāds stikla saksofonists," teic dzejnieka dzīvesbiedre Ieva Čaklā. "Ārēji skarbs, šerps, bet aiz visa tā slēpās trausla, ievainojama dvēsele. Kad nu tā uzspurgusi debesīs, mums paliek viņa mantojums – lasāms, klausāms, dziedams. Un mūžīgais jautājums: kas mūs paceļ virs / saksofoniem un elpām, / kas tas ir?”

Latvijas grāmatnīcās nav nopērkams nekas no dzejnieka lirikas, norāda izlases izdevēji, tāpēc Ievas Čaklās sastādīto dzejas izlasi var uzskatīt par „izdevumu-atgādinājumu”.

Lirikas izlasei pievienoti divi CD. Pirmajā iekļauti paša Māra Čaklā dzejas lasījumi, ko viņš savulaik ierakstījis Latvijas Radio. Otrajā – oriģinālmūzika no kinofilmas "Četri balti krekli" (Elpojiet dziļi!), ko 1967.gadā Rīgas Kinostudijā uzņēmis Rolands Kalniņš. Te visiem tik zināmās dziesmas, kuras esam pieraduši klausīties grupas "Menuets" izpildījumā, dzirdamas to oriģinālversijā.

"Viņi dejoja vienu vasaru", "Dziesma par krekliem", "Dzeguzes balss", "Es esmu bagāts", "Cik mēs viens par otru zinām", "Dziesma par alvas zaldātiņiem" skan Līgas Liepiņas, Paula Butkeviča un Jura Strengas balsīs.

Krājuma noformējumā izmantots Ilmāra Blumberga zīmējums no cikla "Ārpus laika". Izdevums no 1. oktobra nopērkams grāmatnīcās un mūzikas ierakstu tirdzniecības vietās visā Latvijā.

Māris Čaklais aizgāja mūžībā 2003. gada decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti