Kultūras ziņas

Izdota "Garā pupa 2018"

Kultūras ziņas

Ventspilī uzstājas "Kronos Quartet"

Kā pārvarēt niezi galvaskausā?

Iznākusi jauno dzejnieku un mākslinieku kopīgiem spēkiem veidota antoloģija 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Gluži kā spilgts plankums Latvijas dzejas ainavā – tā varētu teikt par nule izdoto jauno dzejnieku antoloģiju, ko sastādījis Artis Ostups, un jauno mākslinieku, Maijas Kurševas audzēkņu, dzejas ilustrāciju albumu. Abiem izdevumiem viens nosaukums – “Kā pārvarēt niezi galvaskausā?”

Nevis melns uz balta, bet zaļš uz balta – tā nodrukāts jauno dzejnieku antoloģijas albums “Kā pārvarēt niezi galvaskausā?”. Zaļā krāsa izraudzīta, lai atšķirtos, un tikpat labi to drīkstot asociēt ar autoru iesācēju pozīcijām dzejas vidē.
 
“Iepriekšējā antoloģija, kas ir līdzīga šai, iznāca 1990. gadā. To sauca “21 no 21. gadsimta”, kur ir publicēts 21 autors. Tur ir [Kārlis] Vērdiņš, [Ingmāra] Balode, [Marts] Pujāts, kuri šobrīd aktuāli, un cilvēki viņus lasa.

Es pieļauju, ka šāds antoloģijas fakts nostiprina kaut kāda veida izpratni par to, kas pieteiks latviešu literatūru tagad un nākotnē,” stāsta dzejnieks Raimonds Ķirķis. 

Līdzās Raimonda Ķirķa rindām antoloģijā lasāma arī Lotes Vilmas Vītiņas, Marijas Luīzes Meļķes, Annas Belkovskas, Laura Veipa un Kirila Ēča dzeja. Ļoti personīgu, dzīvu un pat ekskluzīvu šo izdevumu padara fakts, ka tas izdots par dzejas un ilustrāciju autoru personīgajiem līdzekļiem. Kopumā klajā laisti 200 dzejas albumu un tikai 30 ilustrāciju grāmatas. Turklāt līdz šim 50 eksemplārus savām rokām salīmējuši un vēl 150 turpinās līmēt paši dzejnieki un mākslinieces. Radošā noformējuma autores spriež – kas tāds Latvijā izdots pirmo reizi.
 
“Ilustrācijas tapa Latvijas Mākslas akadēmijā, semestra ietvaros, kas man arī likās svarīgi un interesanti - savest kopā dažādu jomu pārstāvjus, kas Rīgā, manuprāt, nemaz nenotiek. Katrs dzīvo savā burbulī,” atzīst Latvijas Mākslas akadēmijas lektore, māksliniece Maija Kurševa. “Tas bija māksliniecēm diezgan liels darbs, iedziļināšanās tekstā. Es katram dzejniekam novēlētu, lai viņam būtu tādas lasītājas, kādas bija šīs meitenes.”

Arī reljefs jeb niezes pēdas uz albumu vākiem radītas rokām un ar mākslinieču gatavota instrumenta palīdzību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti