Iznākusi Jāņa Zemīša grāmata «Nenoslēgtais loks. Leģionāra stāsts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Apgāds „Mansards” izdevis Jāņa Zemīša grāmatu „Nenoslēgtais loks. Leģionāra stāsts”.

„Nenoslēgtais loks” ir latviešu leģionā iesaukta medicīnas studenta stāsts par pieredzēto karā. Izgājis savai studiju ievirzei atbilstošās sanitāru apmācības, viņš tiek nosūtīts uz frontes aizmuguri Krievijā. Sākas atkāpšanās, īstenībā mukšana no krievu armijas, cauri Latvijai līdz Vācijai, kur stāstītājs – grāmatas autors – nonāk angļu karagūstekņu nometnē. Tālāk viņa ceļš ved uz Zedelgemu Beļģijā, kam seko izmitināšana nometnēs Vācijā. Karš beidzas, students atgriežas pie mācībām – gan ne vairs Latvijas Universitātē, bet Baltijas Universitātē Hamburgā, kur turpina iesāktās medicīnas studijas. Viņa profesionālās virzības loks turpinās. Stāstā daudz ikdienišķu un spilgtu karavīru un nometnes dzīves detaļu, attiecību ar kara ceļā satiktajiem cilvēkiem.

Jānis Zemītis (1921–1985) dzimis Grobiņā, skolas gaitas uzsāka Grobiņas pamatskolā, bet jau ar pirmo ģimnāzijas sagatavošanas klasi mācījās Hercoga Pētera ģimnāzijā un to beidza 1941. gada 16. jūnijā (tolaik 1. Jelgavas Valsts vidusskola). 1942. gada rudenī Jānis uzsāka medicīnas studijas Latvijas Universitātē Rīgā, taču studijas bija jāpārtrauc, jo abus ar brāli Valentīnu iesauca leģionā. 1947. gada februārī Jānis Zemītis atsāka medicīnas studijas Hamburgā nodibinātajā Baltijas Universitātē, tur iepazinās ar studiju biedreni zemgalieti Annu Lāci. Abi izveidoja ģimeni, kurā piedzima divi bērni – Andris un Baiba.

Jānis Zemītis nepabeidza medicīnas studijas Baltijas Universitātē, jo 1949. gada rudenī tā izbeidza savu darbību. Viņš uzsāka maizes darbu Pfalcas novada Kaizerslauternes pilsētā Vācijas dienvidrietumos, strādājot par sanitāru amerikāņu armijas darba vienībā. Savas medicīnas studijas Anna un Jānis vēlāk turpināja Bonnā un pabeidza 1959. gadā. Viņi palika dzīvot Vācijā un strādāja par ārstiem.

Grāmatas atvēršana notiks otrdien, 9.jūlijā, pulksten 18.00 Birojnīcā, Berga bazārā. Sarīkojumā piedalīsies autora dēls Andris Zemītis un Dr. hist. Kārlis Kangeris.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti