Iznākusi Ineses Paklones grāmata bērniem «Cīņas olu Lieldienas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Izdevniecība "Pētergailis" laidusi klajā Ineses Paklones grāmatu bērniem "Cīņas olu Lieldienas". Grāmatas ilustrācijas veidojusi Gita Treice.

Inese Paklone latviešu bērnu literatūrā pazīstama ar saviem tulkojumiem no nīderlandiešu valodas. Gan Tona Tēlehena “Skolotāja Krāsne”, gan Žana Frīnsa “Skolotājs Jāps var visu”, kurš iestudēts Jaunajā Rīgas teātrī, raisīja nebijušu jauno lasītāju un skatītāju interesi. Autores debiju latviešu bērnu prozā – 2015.gadā izdoto grāmatu “Ziemassvētku zāģītis” recenzenti atzinuši par izcilu darbu, “(..) kas noteikti kļūs par Ziemassvētku klasiku". 

Grāmatā “Cīņas olu Lieldienas” viens pārsteigums nomaina otru – te iesaistās cīņas olas ar Pekinas operas maskām, te Paulis aicina izmantot indiāņu kaujas krāsojumu un spalvu rotas, te – starp pūpolzariem, zosu, pīļu, vistu un akmens olām vecmamma kopā ar Ingu dēj šokolādes desu ar „kurvju āzi”. Par karatē, aikido un teikvando paņēmieniem nemaz nerunājot.

Viena no stāsta varonēm – sarkanbrūnā akmens ola nesaprot, kāpēc visi ar tādu aizrautību gatavojas kaujām. Vai tiešām visas olas vēlas doties nāvē? Vai tikt apdauzītas? Tās taču nav mūžīgas kā akmeņi. Kad tumšlillā ola piedāvā uzsākt nevardarbīgu pretošanos, boikotējot olu kaujas, kādas olu grupas mazais vadonis, tik pašpārliecināts, tik varens, bļauj: “Nekādā ziņā! Mēs gribam cīnīties! Es gribu! Es gribu!”

Stāsta beigas atklāj visu kopā izdomāto – galvenais nav uzvarēt, bet gan nepiedalīties. Un mazdēls Paulis priecājas par to, ka beidzot olu kaujas aizstās olu miers.

Stāstā autore aizskar mūsdienās īpaši aktuālu tēmas. Lai gan grāmatā runāts par spēju radoši kopt tradīcijas, šis ir arī stāsts par bezjēdzīgu vardarbību, norāda grāmatas izdevēji.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti