Dienas ziņas

Darbs klātienē – tikai ar testu

Dienas ziņas

Mizgrauzis ienāk arī pilsētvidē

Iznākusi grāmata "Suit stāst"

Iznākusi grāmata «Suit stāst»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Gara spēks, uzņēmība, izturība, optimisms un humora izjūta – tas viss strāvo no jaunās grāmatas “Suit stāst”. Stāsti ir ne tikai piedzīvotais vienā kultūrtelpā, bet atspoguļo visas Latvijas vēsturi. Turklāt tā ļauj ikvienam iemēģināt, kā ir runāt suitu mēlē, jo teksti ir gan literārajā valodā, gan suitu izloksnē. Grāmatas autores savus stāstus ir arī ierunājušas.

Grāmatas vāku rotā Alsungas pagasta Ķīšu māju klēts durvis. Tās simboliski atver vārtus ne tikai uz grāmatas saturu – trīs suitu garamantu glabātāju Ilgas Leimanes, Lidijas Jansones un Marijas Janvāres sarakstītiem vai pierakstītiem stāstiem, bet ļauj pieskarties šīs kultūrtelpas cilvēku sadzīvei, priekiem, bēdām un valodai.

Etniskās kultūras centra “Suiti” vadītāja Dace Martinova skaidroja: "Tur ir daudz vēsturiskas informācijas, noteikti tā ir mūsu izloksnes dokumentēšana, popularizēšana, tas nonāk no paaudzes paaudzē, papildus ir šo stāstu audio veidošana pašu autoru izpildījumā."

Viena no stāstu autorēm Ilga Leimane: "Ručs rukādams kolkoze pa permer, pa lāb dārb bi tics pi moskvič. Tā vismaģ ātrāk varē ārbaukt uz permam un zināt vis, kas notiek ūz viets: va lopim barīb i, sile ko likt, va atkal slaucēj no liels dzēršens negul renštele."

Leimane, kura ir vairāku etnogrāfisko ansambļu vadītāja (vada arī “Suitu sievas”), atzina, ka šis dīkstāves laiks ļāvis vairāk pievērsties stāstu rakstīšanai. Pirmie stāsti parādījušies pirms kādiem 13 gadiem vietējā avīzē, lai godā turētu valodas izloksni. Šai grāmatā iekļauti 65 viņas stāsti.

"Man vienmēr gribas visu skatīt no pozitīvās puses, jebkura situācija ir divējāda – vai redzam melno krāsu vai gaišo," teica Leimane.

Savukārt vēl viena autore Lidija Jansone uzsvēra: "Suitu izloksne ir vērtība pati par sevi, tajā vairs nerunā; kas dzirdējuši bērnībā, vēl atceras, nav slikti, ja ar to var iepazīties arī citi."

Sarunā ar grāmatas autorēm ne reizi vien izskan teikums – jau ir par vēlu, jo nav paspēts pierakstīt daudzu labu teicēju stāstus, nu viņi jau aizgājuši mūžībā.

Viena no autorēm Marija Janvāre norādīja: "Tā ir vēsture, tieši pagasta vēsture, kas jāzina, kas paliek. Ja pēc 100 gadiem būs kāds, kam interesēs, tad tur būs."

Grāmata “Suit stāst” iznākusi sērijā “Suitu novada mantojums”. Plānots, ka pērn aizsāktais pētījums par tekstīlijām gada nogalē vainagosies ar vēl vienu šīs sērijas grāmatu. Tā būs par suitu villdrānām jeb villainēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti