Kultūras ziņas

Izmaiņas "Spēlmaņu nakts" balvas pasniegšanā

Kultūras ziņas

Cik maksā latviešu māksla?

Latgales Valentino neparastā dzīve

Iznākusi grāmata par kinorežisoru Teuvo Tulio

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Apgāda „Mansards" sērijā „Kino Rakstu bibliotēka" iznākusi jau ceturtā grāmata – krāšņi ilustrēts rakstu krājums „Fedja. Teodors. Tulio" par Latvijā dzimušo somu melodrāmas meistaru Teuvo Tulio.

Kinorežisora Teuvo Tulio dzīve izskatās kā likteņa slīpēts dārgakmens viņa paša filmu stilistikā – dzimis vilcienā no Rīgas uz Pēterburgu, pirmos desmit dzīves gadus pavadījis Latgalē, kur saukts par Fedju, desmit gadu vecumā pārcēlies uz dzīvi Helsinkos pie mātes, kur kopš padsmitnieka gadiem sācis filmēties mēmajās filmās, vēlāk pievērsies kinorežijai. Tulio visaktīvāk strādājis 20. gadsimta 30.-50. gados, režisējis 16 aktierfilmas, galvenokārt jutekliskas un krāšņas melodrāmas. Pēc pēdējās filmas „Sensuela" (1972), kuru cenzūra pamatīgi sagraiza un kritika ignorē, Tulio noslēdzas no sabiedrības – neuzņem jaunas filmas, aizliedz izrādīt vecās, nesniedz intervijas un neļauj sevi fotografēt. Viņa kinomantojums Somijā tiek pārvērtēts astoņdesmito gadu beigās, kino gardēžu aprindās Tulio kļūst par kulta režisoru, Aki Kaurismeki nosauc viņu par „somu režisoru Nr.1", bet deviņdesmitajos gados Latvija uzzina, ka savdabīgais režisors izrādās mūsu tautietis, īstajā vārdā Teodors Tugajs.

Rakstu krājumu par Teuvo Tulio sastādījusi kinorežisore Kristīne Želve, kura par viņu veidojusi arī dokumentālo filmu „Fedja" (2012). Krājuma apjomīgākais teksts ir paša Teuvo Tulio atmiņas, kas Somijā publicētas 1974. gadā; dokumentālo materiālu papildina somu kinozinātnieku Sakari Toiviainena un Marku Varjolas analītiskie raksti par Tulio daiļradi. Latvijas pusi pārstāv Kristīnes Želves ievads un teātra zinātnieces Ilzes Matisones stāsts par to, kā Latvija atrada Teuvo Tulio. Būtisks papildinājums grāmatai ir somu kino un baltu filoloģijas speciālistes Annikas Sunas apjomīgie komentāri par somu kultūrvēstures personībām un parādībām; bagātīgo ilustratīvo materiālu nodrošinājusi sadarbība ar Somijas Nacionālo audiovizuālo arhīvu (KAVA). Grāmatas tulkotāji – Ingrīda Peldekse, Gunta Paavola un Kristīne Sončika, mākslinieki – Ieva Stūre un Erlands Rubīns.

Apgāda „Mansards" izdotajā grāmatu sērijā „Kino Rakstu bibliotēka" līdz šim iznākušas trīs grāmatas – Dmitrija Ranceva bilingvālais rakstu krājums „Kinotācijas" (2009), Ingas Pērkones vadītā autoru kolektīva zinātniskais pētījums „Inscenējumu realitāte. Latvijas aktierkino vēsture" (2011) un dokumentālā kino klasiķa Herca Franka grāmata „Uz sliekšņa atskaties" (2011). Grāmatu sērijas un arī krājuma „Fedja. Teodors. Tulio" redaktore ir kinožurnāliste Kristīne Matīsa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti