Iznākusi Aivara Neibarta pasaku un dzejoļu klausāmgrāmata par rūķiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Audio grāmatu sērijā “Klausāmgrāmata” klajā laists Aivara Neibarta pasaku un dzejoļu CD bērniem „Bumbulītis un Ņukucītis”, informē izdevēji.

Klausāmgrāmatā apkopotas Aivara Neibarta pasaciņas īsļaužiem par Bumbulīti un Ņukucīti, dzejoļi no krājuma „Rūķis kā jau rūķis” un rūķu pasakas, kas līdz šim publicētas tikai periodikā. Vara Klausītāja atlasīto bērniem veltīto darbu lasījumu viņa izpildījumā papildina čellistes Gunas Šnē interlūdijas. Dzirdama arī Aivara Neibarta balss.

Aivars Neibarts

Dzejnieks. Tautā saukts par Ņurbuli.

Dzimis 1939. gadā Liepājā.

Kara laikā Neibartu ģimene dodas bēgļu gaitās uz Vāciju. 1947. gadā atgriežas Latvijā.

Beidzis Rīgas 4. vidusskolu, studējis Latvijas Valsts universitātes Vēstures un filoloģijas fakultātē.

Pirmā publikācija dzejolis „Nēģeris” žurnālā „Karogs” (1962, 6. nr.).

Miris 2001. gadā.

Neibarta pelni izkaisīti Rožu laukumā Liepājā.

Aivars Neibarts aizgāja mūžībā, atstājot mums dzeju, dziesmu tekstus, pasaciņas par Bumbulīti un Ņukucīti, un rūķiem – darbus, kuros atklājas dzejnieka neierobežotā fantāzija un paradoksos balstītā domāšana, gaišs, harmonisks un labsirdīgs pasaules tēlojums.

2009. gadā dzejniece Amanda Aizpuriete nedēļrakstā „Kultūras forums” rakstījusi:

„Aivara atstātajos aprakstīto papīru kalnos Sarmīte Neibarte atrada līdz šim nepublicētu pasaku ciklu. Kam tās adresētas? Aivara Neibarta draugi (arī tie, kas dzīves laikā palikuši nesastapti) zina, ka Aivars cilvēkus iedalīja īsļaužos un garļaužos; Aivaram vienīgā atšķirība starp bērniem un pieaugušajiem izpaužas auguma centimetros, nevis domāšanā. Ir tādi pieaugušie, kas nemūžam neuztvers un nepieņems Aivara paradoksus. Ir tādi bērni, kam Aivara paradoksi garšo kā medusmaize vai vissuperīgākā košļene. Savas pasakas Aivars rakstījis tiem, kas neatteiksies kopā ar autoru bradāt pa peļķēm un nogaršot zaļās olas, ko izdējusi brūnā vista. Un tam patiesi nav sakara ar gadu skaitu.”

Savukārt dzejnieka atraitne Sarmīte Neibarte saka: „Aivars mīlēja līdzļaužiem dāvāt neparastumu. Rudeņos, kātodams cauri kādam parkam, viņš iegūlās savākto iesārto, zeltaino, rūsgani zaļgano lapu čupatā, sagrābstot pilnu klēpi Dabas mātes piespēlētos „zelta dālderus”. Ierazdamies pie kāda drauga, viņš atrāva savu mēteli, un telpa pievirpuļoja rudenīgā lapu krāsu brāzmā. Šobrīd Aivara gars mītējas mākoņzemē, bet Visāds vējš mums atlidina iespēju atvērt mūsu dienu duravas draiskajam Ņukucītim, mundrajam Bumbulītim, pasaules lāpītājiem Rūķīšiem. „Labdien un uz Redzēšanos, uz Redzēšanos un Labdien...”

Ieraksts ir pieejams mūzikas ierakstu un grāmatu veikalos. Izdevuma skaņu režisors ir Olivers Tarvids, māksliniece – Ieva Dzintare.

Izdevniecība “Apostrofs” dibināta 2008. gadā ar nolūku popularizēt literatūru bērnu un pieaugušo vidū, izdodot audio grāmatas sērijā “Klausāmgrāmata”. Tās domātas aktīviem un inteliģentiem literatūras interesentiem, kuri grāmatas labprāt lasa un klausās. Līdz šim izdots: Džīnas Vebsteres “Garkājtētiņš”, Māras Cielēnas “Pulksteņu nakts gaitas”, Margaritas Stārastes “Pintiķu ciems”, Sudrabu Edžus “Dullais Dauka”, Jāņa Ezeriņa “Noveles”, Imanta Ziedoņa “Kukainīt, re, kā saule spīd” un citas klausāmgrāmatas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti