Iznākušas Federiko Garsijas Lorkas «Lekcijas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Pirmo reizi Latvijā klajā laistas izcilā dzejnieka un dramaturga Federiko Garsijas Lorkas lekcijas Edvīna Raupa tulkojumā no spāņu valodas. Grāmata ir bagātīgi ilustrēta ar Garsijas Lorkas zīmējumiem, informē izdevēji no apgāda „Neputns”.

Grāmatā iekļautas četras lekcijas, kuru autentiskumu mūsdienu literatūrzinātnieki neapšauba: „Duende. Spēle un teorija”, „Spāņu šūpuļdziesmas”, „Kantehondo. Andalūzijas senais dziedājums” un „Dona Luisa de Gongoras poētisko tēlu pasaule”.

„Federiko Garsijas Lorkas vārds ir kļuvis par simbolu ne tikai īsta mākslinieka, bet arī īstā Spānijas gara apzīmēšanai. Viņa dzīvi un daiļradi caurvij tik liels vitalitātes spēks, ka dvēseles verdošos apcirkņus lasītājs nereti salīdzina ar dienvidu karsto sauli un sausumā saplaisājušu zemi.

Kāda tad īsti ir dzejnieka dvēsele, vai ir iespējams izprast noslēpumainos spēkus, kas acu priekšā uzbur un iekaļ krāsās, skaņās vai vārdos poēzijas brīnumaino pasauli? Šādi jautājumi nodarbināja arī Garsiju Lorku, un savas pārdomas viņš izklāstīja dažās lekcijās, kuras lasīja tikšanās reizēs ar klausītājiem gan Spānijā, gan ārzemēs. Lekcijas ir savdabīga spāņu dzejnieka dvēseles „virtuve”, kuras izteiksmīgi rotā brīnišķīgie Federiko Garsijas Lorkas zīmējumi, viņa daudz piesauktās duendes tādas kā ārējās aprises,” skaidro Edvīns Raups.

Federiko Garsija Lorka dzimis 1898. gada 5. jūnijā Fuentevakerosā netālu no Granadas. Viņš ir viens no ievērojamākajiem „27. gada paaudzes” intelektuāļiem un radošiem gariem. Granadas universitātē viņš studējis filosofiju, valodas un jurisprudenci. Garsija Lorka arī gleznoja, spēlēja klavieres un komponēja. Starp viņa nozīmīgākajiem darbiem jāmin lugas "Bernardas Albas māja" (La casa de Bernarda Alba), "Jerma" (Yerma) un "Asinskāzas" (Bodas de sangre), dzejas krājumi "Čigānu romances" (Romancero gitano) un "Dzejnieks Ņujorkā" (Poeta en Nueva York).

Kad 1936. gadā sākās karš, Garsija Lorku Granadā arestēja Francisko Franko atbalstītāji. 1936. gada 18. vai 19. augustā (iespējams, naktī uz 19. augustu) Federiko Garsija Lorka tika nošauts. Viņa kapavietas atrašanās vieta precīzi nav zināma; tā atrodas Granadas tuvumā starp Visnaru un Alfakaru. Nav zināms arī nāvessoda iemesls. Franko režīma laikā visi Garsijas Lorkas darbi bija aizliegti līdz pat 1953. gadam, kad iznāca cenzēts viņa kopoto rakstu krājums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti