Iznāks igauņu mākslinieces Marijas Kapavejas grāmata «Sapnis ir brīnišķīgs, bet neskaidrs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Aprīlī klajā nāks igauņu mākslinieces Marijas Kapajevas grāmata “Sapnis ir brīnišķīgs, bet neskaidrs” (“Dream Is Wonderful, Yet Unclear”) par autores dzimto pilsētu Narvu Igaunijā, medijus informē foto grāmatu izdevniecības “Milda Books” pārstāvji.

Grāmata ir stāsts par autores dzimto pilsētu Narvu, kur vienas kopienas stāsts tiek apskatīts pasaules postindustriālo pilsētu plašākā kontekstā – tā veidota no intervijām, tekstilrūpnīcas strādnieku arhīvu fotogrāfijām un strādnieku dienasgrāmatu ierakstiem. Grāmatu papildina vairāki teksti, kas dod vispārēju ieskatu strādnieku pieredzē.

Narva līdz pat 2009. gadam bija mājvieta Krenholmas tekstilrūpniecībai, kurā strādājis gandrīz katrs Narvas iedzīvotājs, tostarp, arī autores vecāki. 2014. gadā Kapajeva atgriezās Narvā, kur viņa uzsāka intervēt bijušos rūpnīcas strādniekus par viņu atmiņām un darbu Narvas tekstilrūpnīcā.

2019. gada pavasarī šī projekta izstāde bija skatāma Rīgas Fotomēneša programmā Latvijas Fotogrāfijas muzejā.

Grāmatas nosaukums aizgūts no dziesmas “Entuziastu gājiens” vārdiem, kas atskaņota padomju laika filmā “Gaišais ceļš” (1940).

Grāmatu izdos igauņu, krievu un angļu valodās, un tās dizainers ir Jāns Evarts (Jaan Evart (Igaunija/Nīderlande)). Grāmata oficiāli tiks atklāta šī gada 16. aprīlī galerijā “Gallery of Photography Ireland" Dublinā, Īrijā un vēlāk arī Narvā, Igaunijā. Pirms oficiālās atvēršanas grāmata pieejama iepriekšpārdošanā.

Par autori

Marija Kapajeva ir māksliniece no Londonas, dzimusi Narvā – trešajā lielākajā Igaunijas pilsētā, kas atrodas uz robežas ar Krieviju. Kapajeva studējusi fotogrāfiju Fernhamas un Vestminsteres universitātēs Anglijā, piedalījusies izstādēs “Tate Liverpool”, “The Photographers’ Gallery”, kā arī foto festivālos Tallinā, Kauņā, Minskā, Ouklendā, Rīgā un citur. Savos darbos, kuros fotogrāfiju bieži vien papildina video, atrastie attēli un audumi, viņa galvenokārt pievēršas sievietes reprezentācijai mūsdienu sabiedrībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti