Iznāks grāmata par Ņurbuli – dzejnieku Aivaru Neibartu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jaunā grāmata “Zum, zum, dzejniek! Aivars Neibarts” ir apjomīgs un laikmetu ilustrējošs darbs. Tās izdevēji cer, ka darbs spēs “vismaz daļēji aizpildīt nezināšanas un nesaprašanas robu, turklāt arī noplēst leģendām to glancēto virskārtiņu un parādīt reālo Aivaru Neibartu – gan kā dzejnieku, gan kā personību,” paziņojumā medijiem informē izdevniecības “Pētergailis” pārstāvji.

"Šajā grāmatā atklājas vesela laikmeta glezna, kurā Aivars Neibarts, dzeja, radīšanas brīnums, radošā bohēma ir tikai vadmotīvi," sola izdevēji. Aivara Neibarta mūžs traģiski aprāvās 2001. gadā. Grāmata ir veltījums dzejniekam 80. jubilejā.

Grāmatu par Aivaru Neibartu (dēvētu par Ņurbuli) sastādījusi Sarmīte Neibarte, tās redaktors ir Guntis Berelis. Grāmata papildina sēriju “Latvijas laikazīmes”, kurā jau izdotas grāmatas par Gunaru Birkertu, Leonīdu Vīgneru, Ojāru Vācieti, Vairu Vīķi-Freibergu, Māru Zālīti, Viju Artmani, Māri Villerušu.

Izdevēji uzsver – grāmata nav ierastais atmiņu apkopojums, kādi mēdz iznākt pēc attiecīgā autora nāves. Grāmatas tekstus varot iedalīt vairākās grupās: 

"Vispirmām kārtām jāpiemin ļoti pamatīgais Māra Salēja apcerējums “Neibarta dzejestības dzīvestība” – būtībā vienīgais nopietnais mēģinājums analizēt Neibarta dzejas poētiku.

Tālāk grāmatā – Neibarta draugu un laikabiedru atmiņas, no kurām krietna daļa iepriekš nav publicētas.

Vēl arī jaunāko paaudžu autoru pieredzējumi, saskaroties ar tobrīd jau par mītisku tēlu tapušo Neibartu.

Visubeidzot – poētiski un proziski veltījumi Aivaram Neibartam, tostarp, piemēram, Aivara Ozoliņa absurda luga “Dziesminieks uz nāras”.

Tāpat krājumā lasāmi daži nelieli iepriekš nepublicēti Aivara Neibarta teksti un viena no nedaudzajām intervijām ar viņu, kurā tobrīd piecdesmitgadīgais dzejnieks atklājas kā ļoti kolorīta personība.

Dzejnieka jubilejas pasākums “Āžu bulvāra Donkihots” un grāmatas  atvēršanas svētki paredzēti 26. oktobrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas ātrijā, savukārt 7. decembrī dzejnieka jubilejas pasākums, pieskandinot Austras istabu, risināsies viņa dzimtajā Liepājā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti