Iznāk Viktora Freiberga un Danielas Zacmanes filmu dienasgrāmata «Vakar, šodien, rīt»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Grāmatā "Vakar, šodien, rīt" izdotas kinozinātnieka Viktora Freiberga un kino pētnieces Danielas Zacmanes piezīmes "par filmām un mazliet par dzīvi". Īsās refleksijas strukturētas dienasgrāmatas formāta bloknotā un papildinātas ar asprātīgām mākslinieka Bruno Meļļa ilustrācijām, informēja Nacionālā kino centra (NKC) pārstāvji.

Izdevuma ieceri pirms gandrīz diviem gadiem Viktors Freibergs raksturoja kā vēlmi "radīt vizuāli saistošu, īsu komentāru virkni, kas atspoguļotu divu cilvēku kinoskatīšanās pieredzi un ievilinātu lasītājus šajā kinopasaulē kā Alises trušu alā". Kā norādīja izdevēju pārstāvji, Viktors Freibergs bija ļoti iepriecināts par grāmatas maketu. "Man ļoti patīk. Jo bloknots ne mazākajā mērā neatgādina kārtējo grāmatu par kino. Zīmējumi ir brīnišķīgi," viņš rakstīja grāmatas veidotājiem, taču diemžēl gatavu grāmatu nesagaidīja.

"Dzīve mēdz izspēlēt neticamus scenārijus. Grāmata, kurai bija jāiznāk 2021. gada nogalē (jo tas ir plānotājs, kaut ne konkrētam gadam piesaistīts!), tomēr iznāk tieši šajā nedēļā, kad no mums aizgājis kinozinātnieks, daudzu iemīļots lektors, pasniedzējs un arī divu citu grāmatu autors Viktors Freibergs (1955–2022)," uzsvēra NKC.

Viktora Freiberga un Danielas Zacmanes filmu dienasgrāmata «Vakar, šodien, rīt»
Viktora Freiberga un Danielas Zacmanes filmu dienasgrāmata «Vakar, šodien, rīt»

Grāmatā iekļauto filmu sarakstā ir gan labi zināma un sena klasika, gan jaunas un mazāk populāras filmas, kinodarbi, par kuriem abi autori rakstījuši žurnāla "Rīgas Laiks" rubrikā "RL skatās". Filmu izvēli Viktors Freibergs grāmatas ievadā raksturoja kā no skapjaugšas noceltu kasti, kurā atrodas kas aizmirsts un arī kas neredzēts. Izlasē ir gan, pēc autoru domām, izcilas filmas, kas "jānoskatās vismaz reizi gadā", gan tādas, kuras "neiesaku skatīties. Labāk izejiet laukā pastaigāties". Filmu izvēlē un aprakstos atstāta vieta arī nejaušībām – piemēram, par Žaka Tatī filmu "Ilo kunga brīvdienas", kā izrādījās, uzrakstījuši abi autori. Kopumā kalendārajās piezīmēs apskatītas apmēram divsimt filmas, izdevuma beigās pievienots filmu saraksts ar norādi, kurā plānotāja datumā atrodams katrs ieraksts.

Viktora Freiberga un Danielas Zacmanes filmu dienasgrāmata «Vakar, šodien, rīt»
Viktora Freiberga un Danielas Zacmanes filmu dienasgrāmata «Vakar, šodien, rīt»

Filmu dienasgrāmatas sākumā lasāmi abi autoru ievadvārdi. Daniela Zacmane sākotnēji Viktoru Freibergu iepazinusi kā pasniedzēju un filmu tulku, bet ar laiku abi kinomīļi kļuvuši par draugiem, un kino abu sarunās vienmēr ir bijis klāt. "Viktors, nav šaubu, ir viens no zinošākajiem cilvēkiem par kino, taču viņš pats reizēm man atgādina, ka nekādas teorijas, nekādi koncepti, arī pārlieka nopietnība, nekas nedrīkst aizēnot pašas filmas," rakstīja Zacmane.

Daniela Zacmane par grāmatu "Vakar, šodien, rīt"
00:00 / 00:33
Lejuplādēt

Daniela Zacmane par izdevumu Latvijas Radio sacīja: “Viktors grāmatas ievadā raksta, ka šis bloknots ir divu autoru darbs, bet tas nav kopdarbs ierastajā izpratnē, kad abi sacerētāji kopīgi apspriež tā saturu. Viņš vēlāk piebilst, ka tās arī nebija sacensības, kurš vairāk vai ātrāk uzrakstīs. Patiesībā mēs rakstījām paralēli, un mazliet tās ir arī tādas materializētas mūsu garās telefona sarunas par filmām, kas atspoguļo kino klātbūtni abu autoru dzīvēs.”

Kino dienasgrāmatas ilustrācijas veidojis mākslinieks Bruno Mellis, ieraksti mijiedarbojas ar mākslinieka radītajiem tēliem, kas reizēm ilustrē filmu, bet reizēm arī ironizē par rakstītājiem. Izdevuma literārais redaktors ir Arturs Hansons.

Viktora Freiberga un Danielas Zacmanes filmu dienasgrāmata «Vakar, šodien, rīt»
Viktora Freiberga un Danielas Zacmanes filmu dienasgrāmata «Vakar, šodien, rīt»

Dienasgrāmatu "Vakar, šodien, rīt" izdod izdevniecība "Aminori", kas ar Viktoru Freibergu sadarbojusies jau iepriekš – 2019. gadā šajā apgādā klajā nāca Freiberga pirmā grāmata "Kinomāna slimības vēsture", ļoti personisks vērojums par savu dzīvi, kas izpelnījās plašu ievērību, lasītāju interesi un arī Dzintara Soduma balvu literatūrā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti