Iznāk trīs jauni latviešu detektīvromāni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

"Apgāds Zvaigzne ABC" laiž klajā trīs jaunu detektīvromānus, to autores ir trīs latviešu rakstnieces - Inguna Dimante, Aija Mikele un Jana Veinberga.

Detektīvromāns ir viens no tiem literārajiem žanriem, kas piesaista visdažādāko lasītāju uzmanību tā daudzo variāciju dēļ – komiskais detektīvs, romantiskais detektīvs, spriedzes romāns – sev piemērotu lasāmvielu šinī žanrā var atrast teju jebkurš. Latviešu literatūrā ilgu laiku  dominēja detektīvromāni, kas aktualizēja sociālas problēmas – žanrā ilgu laiku izcili darbojās korifeji Andris Kolbergs un Anatols Imermanis – taču pēdējo gadu laikā detektīvromāna žanrs šķiet arvien stabilāk nonākam autoru sieviešu rokās, kuras tam piešķir neparastas un intriģējošas nokrāsas.

Šo tendenci apstiprina arī 2016. un 2017. gadā "Apgāda Zvaigzne ABC" izsludinātā detektīvromānu konkursa rezultāti – konkursā tika iesniegti vairāki desmiti darbu, kura autores lielākoties bija sievietes.  Šobrīd klajā laisti jau četri konkursa laureātu darbi un drīzumā tiks izdoti vēl citi, kuri visi ir dažādu paaudžu latviešu rakstnieču veikums. Tomēr būtu kļūda jaunos romānus uzskatīt tikai par “dāmu detektīviem” – izlasot tik atšķirīgus darbus kā Ingunas Dimantes “Nāve Kraukļu ciemā”, Janas Veinbergas “Svešais draugs” un Aijas Mikeles “Kritušais eņģelis”, jāsecina, ka latviešu detektīvromāns šobrīd piedzīvo ne tikai skaitlisko uzplaukumu, bet arī piedāvā lasītājam ļoti plašu un daudzveidīgu problēmu spektru. Šī daudzveidība lasītājam sola ne vienu vien aizraujošu vakaru, jo izvēlētais formāts ļauj apvienot sižetisko spriedzi ar prasmīgi izstrādātu psiholoģiju personāžu savstarpējo attiecību risinājumā.

Lai rosinātu diskusiju par detektīvžanru Latvijā un iepazīstinātu lasītājus ar jaunākajiem darbiem,"Apgāda Zvaigzne ABC" ielūdz uz triju romānu atvēršanas pasākumu Rīgas Centrālajā bibliotēkā 7. jūnijā pulksten 17.00, kur būs iespēja iepazīties ar rakstniecēm Ingunu Dimanti, Aiju Mikeli un Janu Veinbergu, ieklausīties romānu lasītājos, uzdot jautājumus un saņemt autogrāfus.

Inguna Dimante godalgotajā darbā “Nāve Kraukļu ciemā” izvērš klasisku “slēgtās telpas” detektīvlīniju – proti, tādu, kur vainīgais jāmeklē ierobežotā personāžu lokā – un papildina to ar ugunīgu un aizliegtu mīlas stāstu starp lietā iesaistīto advokātu un prokurori.

Aijas Mikeles romāns “Kritušais eņģelis” ir pirmais darbs topošajā sērijā par attapīgo jauno izmeklētāju Maksi Mežalu, kuram viņa darbā, izmeklējot noziegumus mazā un šķietami klusā pilsētiņā, nereti talkā nāk arī neparasti spēcīga intuīcija un zīmīgi sapņi.

Savukārt Janas Veinbergas romāna “Svešais draugs” lasītāji izbaudīs ne tikai prasmīgi savērptu intrigu, privātdetektīvam izmeklējot jaunas sievietes pazušanu, bet arī mūsdienīgi romantisku vēstījumu par kaislībām, kas var izmeklēšanai gan palīdzēt, gan traucēt...

Pieejamas arī e-grāmatas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti