Iznāk sadarbības dzejas DVD «Dzejaslode. Krāsas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kaņepes kultūras centrā 29. maijā notiks sadarbības dzejas diska „Dzejaslode. Krāsas” atvēršana. Šis ir pirmais Latvijā izdotais dzejas disks DVD formātā, kas dod ieskatu Latvijas un ārvalstu laikmetīgajā dzejā un tās mijiedarbībā ar mūziku un video, ar Latvijas dzeju iepazīstinot gan pašmāju, gan ārvalstu publiku.

Projekta iecere dzimusi dzejnieku Joko Danno (Japāna) un Džeimsa Hopkinsa (ASV) viesošanās reizē Dzejas dienās Latvijā 2010. gadā, abiem dzejniekiem iepazīstinot Latvijas publiku ar sadarbības dzeju. Tā ir interesanta un savdabīga radošā pieredze – kopīga dzejpanta veidošana –, dzejniekiem reizē veidojot katram savu un kopus dzejoli. Abi autori sadarbības dzeju rakstījuši katrs savā mītnes zemē un sazinoties caur tīmekli. Kultūrvēsturiski sadarbības dzejas veidošana saistīta ar senu Japānas literāro tradīciju.

2011. gadā radās ideja izveidot Latvijas dzejnieku sadarbības dzejoļu ciklu, rosinot Latvijas dzejniekus veidot kopīgus divdzejoļus kā vienotus valodiskus atspulgus dažādu krāsu asociācijām. 2012. gada vasarā projektā iesaistījās 18 Latvijā pazīstami dzejnieki – Jānis Rokpelnis, Maira Asare, Inga Gaile, Anna Auziņa, Kārlis Vērdiņš, Valts Ernštreits, Edvīns Raups, Inga Ābele, Ruta Štelmahere, Andra Manfelde, Sergejs Timofejevs, Semjons Haņins, Andris Akmentiņš, Eduards Aivars, Artis Ostups, Ivars Šteinbergs, Valentīns Lukaševičs un Karonhisake, arī Joko Danno un Džeimss Hopkinss, kas klāt likuši divdzejoli "snaudošais tīģeris sapņo par rīgu". Septiņi dzejoļi tapuši latviešu valodā, tostarp viens latgaliski, pārējie trīs – lībiešu, krievu un angļu valodā. Projekta nosaukumā minētā dzejaslode ir simbols, kas atklāj katra divdzejoļa būtību: savienoties no divām dzejas puslodēm vienotā veselumā – dzejaslodē – un iedzīvinot ne tikai valodisku, bet arī emocionālu vienotību.

Vairāki Latvijas videomākslinieki un mūziķi tika uzrunāti veidot katram dzejolim video un audio interpretāciju. 2012.gada 12.septembrī Pēterbaznīcā bija iespējams piedzīvot šo sadarbības dzejoļu, videodarbu un mūzikas sinerģiju, kas tika iemūžināta video formātā un nu izdota DVD formātā latviešu valodā ar atdzejojumiem krievu un angļu valodā (subtitros), kurus veikuši virkne Latvijas atdzejotāju: Margita Gailītis, Sergejs Moreino, Maira Asare, Pēteris Cedriņš un Viktors Kravčenko.

Dzejas diskā iekļauts gan uzstāšanās oriģinālais ieraksts, gan arī intervijas ar dzejniekiem, kurās autori dalās personiskajā pieredzē sadarbības dzejas tapšanā un pārdomās par dzejas misiju. Diskā iekļauta arī mūziķu grupas – Sniedzes Prauliņas, Jāņa Pelšes, Gata Ziemas un Kasparsa Putriņa – instrumentālas interpretācijas. Dzejoļu video versiju autori ir Olafs Apustulis, Baiba Stafecka, Rūta Kalviša, Kaspars Putriņš un Elza Feldmane.

Projekta idejas autore ir Līga Buševica, dzejas darbu tapšanu kūrēja Andra Konste, par diska producēšanu rūpējās Inga Bodnarjuka, intervijas ar dzejniekiem veidoja tulkotāja Gita Grīnberga. Disks izdots apgādā „Apostrofs” sadarbībā ar festivālu „Dzejas Dienas” ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Rīgas domes Kultūras, izglītības un sporta departamenta atbalstu.

Atvēršanas pasākumā disku būs iespēja iegādāties par draudzīgu cenu. No jūnija disks būs pieejams labākajos grāmatu veikalos, mūzikas veikalā „Upe”, tīmekļa grāmatnīcā un citur.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti