Iznāk grāmata par Kārli Zāli «Trīs zvaigznes»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Sagaidot izcilā tēlnieka Kārļa Zāles 125. jubileju, klajā nācis Valda Rūmnieka un Andreja Miglas romāns „Trīs zvaigznes". Autori pie tā strādājuši divus gadus, rūpīgi iedziļinoties Zāles biogrāfijā, ko pēc tam ietērpuši raitā stāstījumā, spilgti tēlotās laikmeta ainās un iejūtīgās pārdomās. Grāmatu papildina arī vēsturiskas foto liecības.

„Grāmata ir ar ilustrācijām, lai redzētu, kāds viņš ir bijis jaunībā skaists un elegants, un vēlāk - ar „kaislīgu" atpakaļ atmestu matu šķipsnu..." - ar grāmatas foto materiālu iepazīstina Valdis Rūmnieks. Fotoattēlos Kārlis Zāle redzams dažādos dzīves posmos, arī ģimenes lokā un darba procesā, veidojot savus leģendāros mākslas darbus:

„Krāsaino fotoattēlu vidū es gribu īpaši izcelt Ludolfa Liberta enerģisko portretu, kas arī parāda Kārļa Zāles interesanto un spēcīgo raksturu..." saka Rūmnieks.

Stipras gribas personība, ārkārtīgi temperamentīgs un kaislīgs latvietis - tādu Kārli Zāli atklāj viņam veltītais autobiogrāfiskais romāns. Zāles tēlnieka talants iezīmējies jau bērnībā, kad viņš, vēl pavisam mazs Liepājas zēns būdams, kamīnam lipinājis eņģelīšus un kopā ar tēvu strādājis Liepājas jaunbūvēs. Savu talantu viņš pilnveidojis Kazaņā, Maskavā, Sanktpēterburgā, vēlāk arī Berlīnē un Romā, uzsūcot visas jaunākās sava laika mākslas idejas. Tās atspoguļojas arī viņa monumentālajos darbos Latvijā, kuru tapšanā liela loma ne tikai Zāles talantam, bet arī spēcīgajam raksturam, stāsta Rūmnieks:

„Stipras gribas cilvēks ar savām, protams, vājībām un ar holērisku temperamentu. Spējīgs stingri pastāvēt uz savu pārliecību brīžos, kad liekas, ka tur taču nekas nevar izdoties.  Galu galā atcerēsimies, ka Brīvības pieminekli uzcēla četros  gados no nulles, tas tika īstenots ar izcilas komandas palīdzību, bet ļoti liela loma bija arī Kārļa Zāles stiprajam gribasspēkam, kurš spēja visus savākt kopā un enerģiskā tempā visu izdarīt".

Grāmatā varēs izsekot arī tā laika konkursu kaislībām, kā arī Kārļa Zāles attiecībām ar valsts varu un kolēģiem, dažkārt viņš iekūlies visneparastākajās situācijās.

Lai ko tautas labā tiešām būtisku paveiktu, ļoti liela loma ir individuālās personības spēkam - tāda ir viena no autoru atziņām, strādājot pie vēsturiskā materiāla izpētes. Līdzās Zālem iepazīsim arī vēl citas tā laika atslēgas personības, stāsta otrs grāmatas autors Andrejs Migla – Zigfrīdu Annu Meirovicu, Valsts prezidentu Albertu Kviesi, kurš savukārt iedibina sistēmu, kuras mērķis veidot godbijīgu attieksmi pret brīvības cīnītāju piemiņu - Andrejs Migla to uzskata par valstiski ļoti tālredzīgu soli.

Andreja Miglas un Valda Rūmnieka romāns „Trīs zvaigznes" tapis divu gadu laikā, bet līdzās apbrīnai par daudzajām tā laika ļoti spožajām personībām un sasniegumiem, autoriem ik pa laikam bijis arī skumji jānopūšas, ka ir daudz parādību, kas joprojām nav mainījušās - un viena no tām - kā atzīst Valdis Rūmnieks - ir vecie, labie kašķi latviešu starpā...

Grāmata iznāk, sagaidot Kārļa Zāles 125. jubileju, kas apritēs 28.oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti