Iznāk grāmata par izcilo skolotāju Jāni Menci

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Klajā nākusi grāmata ”Dzīves svinētājs Jānis Mencis”. Grāmatu par Latvijas matemātikas leģendu un autoritāti sarakstījusi bijusī Liepājas žurnāliste Indra Imbovica. Dokumentālais darbs tapis laikā, kad Liepājas Universitātē plaši atzīmē profesora simtgadi. Latviešu matemātiķis, mācību grāmatu autors, pasniedzējs un zinātnieks dzimis pirms 100 gadiem – 4.maijā.

No grāmatas plūst Jāņa Menča gars un būtība – tā grāmatas atvēršanas svinīgajā brīdī, kas notika Liepājas Universitātes zālē, sacīja grāmatas autore Indra Imbovica. Beidzot žurnālistes gaitas, Indra Imbovica veltījusi savu radošo enerģiju sarunām ar matemātikas leģendu. Jānis Mencis nodzīvoja līdz 96 gadu vecumam.

„Tā ir mana pārliecība, jāsaka atklāti, šī bija pēdējā iespēja, kur skolotājs pats stāsta, pats runā, gremdējas atmiņās - brīžam ārprātīgi emocionālās. Bija daudzas lietas, ko viņš pateica pirmo reizi mūžā,” par to, kā tapa grāmata, stāsta autore.

Indra Imbovica atšifrē vārdu salikumu – dzīves svinētājs -, sakot, ka šoreiz nav asociācijas jāmeklē bohēmā, viņš izbaudīja un svinēja dzīvi. Viņa dzīve bija viņa darbs. Tie bija svētki, uzsver autore:

”Apbrīnojami bija tas, ka viņš pat kara laikā, kur cilvēki gāja bojā, vēlāk ziemeļos lēģerī - tas viņa neiedomājamais  pozitīvais dzīves skatījums, kad viņš arī vissmagākajos dzīves brīžos, asins peļķēs sēdēdams, vienmēr atcerējās pozitīvo, humoru. Interesantas atmiņas, kas izraisīja smieklus.”

„Dzīves svinētājs – Jānis Mencis” ir dokumentāla grāmata, kurā lasāmas arī intervijas ar profesora kādreizējiem audzēkņiem, kolēģiem, zinātniekiem un sadarbības partneriem. Intervijas tapušas trīs gadu laikā. 

Savās atmiņās un sajūtās par Jāni Menci dalās viņa audzēknis un kolēģis, Dr.math. Kārlis Dobelis:

„Par Jāni Menci būs ļoti grūti runāt, jo visi, kuri te sēž, lielākā daļa ir mācījušies vai nu pie viņa, vai no viņa grāmatām. Manā izpratnē viņš ir liels cilvēks. Daudz ir lielu cilvēku, bet tādu, kam faktiski bija sava matemātikas mācīšanas skola Latvijā, tādu tautā nav daudz. Liels cilvēks, kas daudz devis mūsu tautai, zemei un mūsu valstij.”

Maija sākumā Liepājas Universitātē notiks profesora Jāņa Menča simtgadei veltīta Baltijas matemātikas didaktikas konference. 9. maijā pie universitātes tiks atklāta piemiņas plāksne.

”Tā būs mūžīga piemiņa, akmenī kalta, ko mākslinieks ir veidojis. Kamēr vien pastāvēs  šī ēka, pastāvēs arī tā,”  saka Kārlis Dobelis.

Grāmatas ”Dzīves svinētājs Jānis Mencis” autore Indra Imbovica noslēgumā akcentē daudzpunkti – sakot, ka punkts vēl netiek pielikts. Visu mūžu profesors ir nesavtīgi un dāsni dalījies savās zināšanās. Tagad jātop vēl citām grāmatām par Jāņa Arvīda Menča darba pētījumiem un izvērtējumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti