Iznācis Sandro Veronēzes «Pagātnes spēks»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Klajā nācis mūsdienu itāļu rakstnieka Sandro Veronēzi romāns “Pagātnes spēks”. Grāmatu latviešu valodā izdevis “Jāņa Rozes apgāds”, tulkojusi Dace Meiere.

Romāna galvenais varonis ir četrdesmitgadnieks Džanni Ordzans, bērnu grāmatu rakstnieks un gādīgs ģimenes tēvs. Džanni rāmā dzīve tiek satricināta dienā, kad viņu uzrunā dīvains taksists, kurš zina viņa privātās dzīves sīkumus. Viltus taksists apgalvo, ka bijis rakstnieka nesen mirušā tēva labākais draugs, vienīgais, ar kuru tam bijusi kopīga slepenā pagrīdes dzīve. Tēvs nemaz nebija tas, par ko visi viņu uzskatījuši – patiesībā viņš bijis krievu spiegs, KGB aģents.

Sāk drupt Džanni stabilo dzīvi sargājošās sienas, ko viņš neatlaidīgi būvējis ap sevi un savu ģimeni. Līdz ar apjausmu par ieilgušu radošo krīzi, viņu mazpamazām pārņem stindzinoša atklāsme par nebeidzamu izlikšanos, kurā allaž piedalījies arī viņš pats, naivi meklēdams rāmu un harmonisku dzīvi. Rakstnieks aptver, ka citāds izrādās ne vien mirušais tēvs un sieva, bet arī viņš pats un paša pieredzētā pagātne.

Sandro Veronēzi ir viens no ievērojamākajiem mūsdienu itāļu rakstniekiem. Par romānu “Pagātnes spēks” 2000.gadā autors saņēmis prestižos apbalvojumus "Premio Campiello" un "Premio Viareggio".

“Jāņa Rozes apgādā” latviešu valodā līdz šim ir iznākuši divi Sandro Veronēzi romāni – “Rāmais haoss” (2010) un “XY” (2012).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti