Iznācis piektais Judinas romāns sērijā «Izmeklē Anna Elizabete»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lutinot visus detektīvliteratūras cienītājus, „Apgādā Zvaigzne ABC” nāk klajā jau piektais latviešu rakstnieces, žurnālistes un režisores Daces Judinas romāns no sērijas “Izmeklē Anna Elizabete”.

Lasītājiem jau pazīstami sērijas iepriekšējie romāni – ironiskie mūsdienu detektīvi “Tase melnas kafijas” (2011), “Dīvainais Līgovakars” (2012), “Ziemas blūzs” (2013) un “Mēnesis pie jūras” (2014). Jaunajā darbā ar nosaukumu “Siers otrajai pelītei” visām sižeta līnijām un notikumiem cauri vijas tautā pazīstamais teiciens: “Par brīvu siers ir tikai peļu slazdā un tikai otrajai pelītei".

Romāna sižets jau no pirmajām romāna lappusēm ir spraigu notikumu pilns. Likumsargājošās iestādes ir atklājušas – Rīgā siro maniaks. Aiz viņa paliek septiņi izsmalcināti nežēlīgi nogalināti upuri, un pie katra no tiem – zīmīte, kurā minēts viņa noziegums, par ko izpildīts sods. Lai atklātu šos noziegumus, no atvaļinājuma Londonā tiek atsaukts policijas majors Miks Kaķītis, kurš kopā ar Annu Elizabeti un draugiem devies turp, lai beidzot nosvinētu saderināšanos. Par “Rīgas maniaka lietas”  atrisināšanu Mikam tiek solīts paaugstinājums un pulkvežleitnanta uzpleči, vienīgais nosacījums – šīs lietas izmeklēšanā nedrīkst iesaistīt nevienu svešu cilvēku, jo īpaši Annu Elizabeti. Kā noraidījumu uztvers Anna Elizabete un kā jaunā, temperamentīgā sieviete rīkosies? Kā tiks atrisināti gan Rīgā notiekošo noziegumu, gan cilvēcisko attiecību samudžinātie pavedieni?

“Savus maniakus sabiedrība rada pati... Pat apaļā pasaulē ir pārāk daudz tumšu stūrīšu,”  uzskata Dace Judina. Jaunajā romānā autore meklējusi atbildes uz jautājumiem, kas ir ļaunuma, vardarbības, nesapratnes, negodīgas rīcības cēloņi. Varbūt, novēršot cēloņus, netiktu pastrādāts noziegums? Aktuāls kļūst sabiedrībā ļoti būtisks jautājums – vienaldzība.

Daļa romāna teksta ir fragmenti no autores iztēlotas interneta vietnes art-of-revenge.blogspot.com. Tātad atriebība, un pat ne vienkārši atriebība, bet atriebības māksla. Cik tālu jānonāk cilvēkam, lai viņā mostos šādas atriebības alkas? Kas notiek ar mazo cilvēku, kuru Dzīve iedzinusi stikla būra stūrī un kuru nodevuši un pametuši visi, kam viņš ticējis? Un ko tad, ja viņš, spītējot Liktenim, nolemj atriebties, sodot savus pāridarītājus?

Daces Judinas romāna “Siers otrajai pelītei” atvēršanas svētki notiks Ķīpsalas grāmatu izstādē 28. februārī plkst. 16 Grāmatniecības ģildes stendā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti