Iznācis Josefa Škvorecka romāns «Cilvēka dvēseles inženiera stāsts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Apgādā "Mansards" iznācis Josefa Škvorecka romāns “Cilvēka dvēseles inženiera stāsts”. Romānu no čehu valodas tulkojis Jānis Krastiņš.

“Cilvēka dvēseles inženiera stāsts” (Příběh inženýra lidských duší, 1977) ir daudzslāņains un sižetiski blīvs komiskas ievirzes romāns, kas izseko Kanādā dzīvojoša čehu emigranta Danija Smiržicka dzīvesstāstam, piedzīvojumiem un dažādām cilvēciskajām saskarsmēm. Romāna sākumā Smiržickis, kurš patiesībā ir autors pats, ir amerikāņu literatūras profesors kādā Toronto koledžā. Cenzdamies saprasties ar saviem jaunajiem studentiem un čehu slepenpolicijas vajāts, Danijs brīvi klejo starp pagātni un tagadni, pieņemdams ikvienu identitāti, kuru izvēlas pats vai kuru viņam uzspiež Vēsture.

Josefs Škvoreckis

Čehu rakstnieks un izdevējs.

Dzimis 1924.gadā Čehijā.

Pirmo Škvorecka romānu "Konec nylonového věku" (Neilona ēras beigas, 1956) aizliedza cenzūra. 1958.gadā iznāk romāns "Zbabělci" (Gļēvuļi). Līdz 1969.gadam iznāk vēl 2 romāni un vairāki stāstu krājumi.

Emigrē uz Kanādu 1969.gadā pēc “Prāgas pavasara” apspiešanas.

1980. gadā apbalvots ar Noištates starptautisko balvu literatūrā.

Kopā ar sievu Zdenu Salivarovu komunistiskā režīma laikā atbalstījis čehu rakstniekus-disidentus, Kanādā nodibinot izdevniecību "'68 Publishers".

Miris 2012.gadā Kanādā.

Piedzīvojumiem un raibām epizodēm bagāts, komisks un literāras erudīcijas piesātināts, “Cilvēka dvēseles inženiera stāsts” pilnībā attaisno tam autora piešķirto apakšvirsrakstu “Seno dienu izklaides par dzīvi, sievietēm, likteni, sapņošanu, strādnieku šķiru, ziņotājiem, mīlestību un nāvi”.

Škvorecka daudzšķautņaino daiļradi raksturo neiecietība pret totalitārismu un apspiešanu, trimdinieka pieredze un džeza brīnums. Tas visnotaļ izpaužas arī citos viņa darbos, tostarp romānā “Lieliskā sezona”, ko arī plāno izdot apgāds “Mansards”.

"Josefs Škvoreckis neapšaubāmi ir būtisks rakstnieks, kura darbos saplūst ievērojams humorista talants ar nevaldāmu, spēcīgu, morāli zondējošu ziņkārību (..) “Cilvēka dvēseles inženiera stāsts” neapšaubāmi iepazīstinās lasītāju ar Škvorecka savdabīgo pasauli," raksta "Times Literary Supplement".

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti