Kultūras ziņas

A. Bergs, G. Mālers "Latvijas Radio kora" izpildījumā

Kultūras ziņas

Zariņa un Naumova izstāde Vašingtonā

Amerikāņa Freizera pētījums par grāmatām Latvijā

Iznācis Freizera pētījums par grāmatām Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Nupat izdotais amerikāņu bibliotekāra, doktora Džeimsa Hovarda Freizera pētījums „Jaunatklāšana. Grāmatizdošana un dizains Latvijā no 1919. līdz 1940.gadam” iepazīstina ar miera laika Latvijā izdoto grāmatu māksliniecisko noformējumu šai periodā, kā arī sniedz vērtīgas uzziņas par grāmatu izdošanas vēsturi.

Grāmata ir sarakstīta un izdota angļu valodā, jo tā autors lielākoties to adresējis tiem grāmatu mīļotājiem, kas dzīvo ārpus Latvijas. Džeimss Freizers vēlējies Latvijas grāmatu mākslu starpkaru periodā padarīt pazīstamu Eiropas un arī pasaules grāmatniecības kontekstā. Attēlu skaits un krāšņā dažādība gan ir labs iemesls, lai izdevums atrastos arī angliski nelasoša lasītāja grāmatplauktā.

„Autors orientējas arī šejienes kultūras un politikas kontekstā, bet viņam nav tik būtiskas mūsu prioritātes, viņš skatās uz to – tiešām, vai jau domājot par Austrumeiropas kontekstu – un viņš maina akcentus. Viņš lielāku uzmanību pievērš tieši šai te dažādo etnisko kopienu izdevēju...vienlaicīgumam, ietekmēm, kas nāk no ebreju, vācu, krievu – šīm kultūras avotu zemēm,” stāsta Latvijas Kultūras akadēmijas profesors un grāmatas redaktors Raimonds Briedis.

Un viņš ierauga atsevišķus, ārkārtīgi interesantus procesus, piemēram, viņš pievērš lielu uzmanību kreisajam avangardam šeit, kuram mūsu literatūrzinātnieki vai grāmatu pētnieki ir pievērsuši ļoti maz uzmanību,” turpina Briedis.

No bulvārpreses erotiskajām pikantērijām līdz „Ford” automobiļa lietošanas pamācībai – tik plašs ir pētījumā aplūkoto mākslinieku veikums, par kuru izdotas grāmatas veidolā pašam tā autoram diemžēl neizdevās pārliecināties – doktors Freizers pagājušā gada novembrī devās aizsaulē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti