Iznācis azerbaidžāņu rakstnieka Eķrema Eilisli netradicionālais romāns «Milzu sastrēgums»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Izdevniecība "Dienas grāmata" laidusi klajā atzītākā azerbaidžāņu prozaiķa Eķrema Eilisli (1937) netradicionālo romānu trijos vēstījumos "Milzu sastrēgums". Grāmatu no krievu valodas tulkojusi Maira Asare.

Eķrems Eilisli (1937) - daudzu garāku un īsāku stāstu, vairāku romānu autors, saņēmis gan valsts augstāko apbalvojumu (2002), gan ordeni par izciliem nopelniem azerbaidžāņu literatūras labā un līdzās tam visam ir arī... bijušais Azerbaidžānas Tautas rakstnieks, un šis goda nosaukums (un ne tikai tas) viņam atņemts 2012. gadā žurnālā "Družba Narodov" publicētā stāsta “Akmens sapņi” dēļ, kas ir romāna “Milzu sastrēgums” otrā daļa.

Romāna sižets balstīts notikumos Baku 1988. gada beigās, 1989. gada sākumā. Romānā aprakstīti gan armēņu grautiņi Baku, gan rakstnieka dzimtā ciema vēsture — Nahčivanas armēņu iedzīvotājus 1919. gadā apkāva turku kareivji. Rakstnieku apsūdzēja simpātijās pret armēņiem un azerbaidžāņu nomelnošanā, taču ticamāk, ka ne mazāku lomu spēlēja romānā nesaudzīgi paustā valstī pastāvošā režīma un politiskās tirānijas kritika.

“Akmens sapņi” izpelnījās īpašu apspriešanu Azerbaidžānas parlamentā, un darbs tika vienbalsīgi nosodīts. Eilisā, kur risinās daļa romāna notikumu, rīkoja plašas demonstrācijas ar lozungiem “Nāvi Eilisli!”, “Nodevējs!”, “Eķrems — armēnis” un tika dedzināti viņa romāni, stāstu krājumi un portreti. Lieki piebilst, ka līdzās visām citām šokējoši agresīvajām pret-Eilisli kampaņām rakstnieka darbi izņemti no skolu programmām un pats būtībā pasludināts ārpus likuma.

"Un tas viss ir biedējoši ne tikai naida dēļ, bet arī dēļ akluma, jo “Milzu sastrēgums” atklāj dziļa un apgarota vēstījuma pasauli, kuras apbrīnojami siltā, elēģiskā gaisma lasītāju nepamet vēl ilgi pēc grāmatas aizvēršanas," norāda izdevēji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti