Iznācis Arno Jundzes romāns pusaudžiem «Kristofers un Ēnu ordenis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Apgāds Zvaigzne ABC" izdevis Arno Jundzes fantastikas romānu pusaudžiem “Kristofers un Ēnu ordenis”, autoram savā daiļradē iezīmējot atgriešanos pie bērnu literatūras.

Arno Jundze ienāca literatūrā ar divām bērnu grāmatām - “Ķiparu Ļerpatu Šnirks” (2003) un “Ķiparu Ļerpatu Čieps” (2008), kam sekoja stāstu krājums “Gardo vistiņu nedēļa” (2012) un romāns “Putekļi smilšu pulkstenī”  (2013). Latviešu lasītājs jau pazīst Jundzes rakstības stilu, kurā lielu lomu spēlē autora asās novērotāja spējas, trāpīgā ironija, prasmīgie raksturojumi un dialoga meistarība.

Kā zināms, Jundzes jaunākā grāmata “Putekļi smilšu pulkstenī” izpelnījusies plašu lasītāju un kritikas uzmanību, saņemot daudzas atzinīgas recenzijas presē un kļūstot par gada balvas “Kilograms kultūras” ceturkšņa laureāti.

Savā jaunākajā darbā, ko nupat laidis klajā „Apgāds Zvaigzne ABC”, rakstnieks atkal atgriezies pie bērnu literatūras.

Romāns “Kristofers un Ēnu ordenis” sarakstīts šobrīd pasaulē ļoti populārajā fantastikas žanrā, taču tā nav fantastika, kurai nebūtu nekāda sakara ar realitāti, kā nereti gadās daudzos žanra darbos.

Romāna varonis, četrpadsmitgadīgais Kristofers, dzīvo mūsdienu Rīgā un ikdienā saskaras ar dažādām katram latviešu lasītājam – arī jaunajam – pazīstamām problēmām: pieticīgiem sadzīves apstākļiem mājās, skolasbiedru apsmieklu, nepilnas ģimenes radītajām problēmām. Tieši tāpēc Kristofers ir zēns, ar kuru sevi asociēt varēs daudzi jaunie Latvijas lasītāji, jo vide, kurā varonis dzīvo, ir atpazīstama un reālistiski attēlota. Tas mums ļauj arī noticēt autora stāstījumam, kad Kristofera dzīvē pēkšņi parādās neparastais un pārdabiskais: par viņu sāk interesēties dīvainas organizācijas – Ēnu ordeņa – dalībnieki, viņu negaidot iesaista bīstamos un neticamos piedzīvojumos, un izrādās, ka Kristofers nebūt nav tas parastais, neievērojamais zēns, par kādu viņš līdz šim ir sevi uzskatījis...

Autors savu teoriju par to, kādā veidā būtu iespējami romānā aprakstītie notikumi, balstījis angļu fiziķa un kosmologa Stīvena Hokinga teorijās, līdz ar to gan jauniem, gan ne tik jauniem lasītājiem būs saistoši izsekot rakstnieka domu gaitai arī no zinātnes skatpunkta.

Romāna “Kristofers un Ēnu ordenis” atvēršanas svētki notiks Ķīpsalas grāmatu izstādē Grāmatniecības ģildes stendā 28. februārī pulksten 14. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti