Kultūras ziņas

Filma par pirmo džeza festivālu Latvijā

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

"Ņaudiena.rrr" – dzeja par dzīvniekiem un dzīvi

Iznācis Aivara Neibarta dzejas krājums «Ņaudiena.rrr»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Klajā nācis dzejnieka Aivara Neibarta (1939–2001) dzejas krājums "Ņaudiena.rrr", informēja izdevniecībā "Latvijas Mediji". Dzejas krājumu sastādījusi Sarmīte Neibarte, ilustrējusi Gundega Muzikante.  

"Ņaudiena.rrr" ir dzejas krājums visu vecumu bērniem, kas spēj ar labsirdību saskatīt ačgārni neparasto valodā, dzīvniekos un cilvēkos mums visapkārt, kā arī pašiem sevī. Tas ir lēciens brīnumainā vārdu spēļu un dažādu neierastu būtņu pasaulē, kur sadzīvo suņi, kaķi, vārnas, cilvēki... reizē tik pazīstami, bet vai tiešām?

"Aivara Neibarta dzeju grāmatā jaunās dimensijās ietērpj izcilā latviešu māksliniece Gundega Muzikante – tā vien šķiet, ka ilustrācijas tūliņ izkāps no grāmatas!" norāda izdevēji.

Dzejnieka Aivara Neibarta jeb Ņurbuļa vieta Latvijas kultūrā ir tikpat neparasta un reizē nozīmīga, kāds bijis viņš pats. Izdoti vairāki dzejoļu krājumi bērniem, kuros atklājas mīlestība pret dzīvo radību, visu savdabīgo, kā arī Rīgu, īpaši Torņakalna apkaimi. "Ņaudiena.rrr" nav izņēmums.

Dzejnieka dzīvesbiedre Sarmīte Neibarte viņa "pūralādē" (atvilktnē) ir atradusi mapīti ar īsu uzrakstu "Ņaudiena", un nu, 20 gadus pēc Aivara Neibarta traģiskās nāves, ir sagatavojusi dzejoļu krājumu bērniem "Ņaudiena.rrr", kura lappusēs sadzīvo gan kaķi, gan suņi, mūdzis, bitīte matos, vējš smilgās, noskrandis akmens, ceļš kā uzticīgs suns.

"Aivars Neibarts valodu pakļauj savai gribai, spēlēdamies ar vārdu "ņaudēt", "riet", "rietēt", "suns" u.c. nozīmēm. Ne viss Aivara Neibarta literārais mantojums ir saglabājies, tāpēc iespēja publicēt jaunu dzejoļu krājumu, ar ko iepazīstināt jaunu lasītāju paaudzi, ir ļoti nozīmīga," uzsver izdevēji.

Krājuma literārais redaktors ir dzejnieks Aivars Eipurs.

Gundega Muzikante (1964) ir godalgota latviešu māksliniece un grāmatu ilustratore. Muzikantes ilustrētās grāmatas vairākkārt nominētas Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas gada skaistāko grāmatu konkursā "Zelta ābele", viņa ir Indriķa Zeberiņa un Pastariņa prēmijas laureāte.

Grāmata izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti