Kultūras rondo

Dodamies dzejnieka Linarda Tauna personības un dzejas pasaulē

Kultūras rondo

Etnogrāfiskā ansambļa "Vabaļis" jaunais albums veltīts senajām kāzu dziesmām Latgalē

"Prozas lasījumu" caurvijas motīvs šogad - patvertne, patversme, slēptuve

Iziet ārpus Rīgas rāmjiem un reaģēt uz pasaulē notiekošo. Sākas festivāls «Prozas lasījumi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Iespējas jaunajiem autoriem, literatūra reģionos un reakcija uz pasaulē notiekošo – lūk, dažas starptautisko literatūras festivālu "Prozas lasījumi 2022" raksturojošas puses. Laikposmā no 5. līdz 11. decembrim festivāls rīko 13 pasākumus, kuros piedalīsies vairāk nekā 50 autori.

Vaicāts, ko viņam nozīmē "Prozas lasījumi", Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Arno Jundze atbild, ka festivāls ir kā profesionāļu tusiņš reizi gadā: "Mēs beidzot satiekam kolēģus, mēs dzirdam jaunu darbu fragmentus. Man tā vienmēr ir laboratorija – kad es pats uzstājos, es ļoti vēroju auditoriju un cenšos sajust, kura vieta ir trāpīta un kura ir garām. Tu nekur citur Latvijā nevari dabūt tādu iespēju. Tas ir jāizmanto. Nosaukumi vienmēr ir tie paši, bet katru gadu ir citi autori, citi stāsti, ir citi mūziķi un notikums atšķiras no gada uz gadu." 

"Prozas lasījumi" gadu gaitā ir izveidojušies par tādu kā zīmolu, par vērtību, un autori nav īpaši jāpierunā piedalīties,

Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" pauž projekta vadītāja Ilze Ļaksa-Timinska: "Kopumā rakstnieki ļoti grib, un ne visi var arī tikt. Tāpēc ir tā doma, ka ik pa gadam variē autori, kas piedalās lasījumos. Pasākumu, vietu un iespēju ir tik, cik ir, un gribētāju ir vairāk, nekā mums ir iespējams uzaicināt. Tādēļ ikviens autors, kas piedalās "Prozas lasījumos", es domāju, var priecāties par to, ka viņam ir šī vieta, un baudīt pasākumu." 

Ļaksa-Timinska skaidro, ka šīgada "Prozas lasījumu" caurvijas tēma par patvertni, patvērumu un slēptuvi saistās gan ar karu Ukrainā, gan ar pēc pandēmijas laiku, kas mums liek pārskatīt dzīves. 

Arno Jundzes vērtējumā "Prozas lasījumi" vienmēr aktīvi reaģē uz to, kas notiek pasaulē, kas notiek dzīvē, un šogad apiet kara tēmu – tas būt pavisam neizprotami. Piemēram, autore Laura Vinogradova, kura savu eseju lasīs festivāla atklāšanas pasākumā 5. decembrī "M/Darbnīcā", raksta par literatūru kā patvērumu. Savukārt festivāla viesu vakarā Žaņa Lipkes memoriālā būs iespēja iepazīt ukraiņu un baltkrievu prozaiķu darbus un notiks saruna par karu, patvērumu un literatūras lomu mūsdienu politiskajā situācijā.

"Prozas lasījumu" konkursa tēma ir tā pati, kas festivālam kopumā. Laureātu pulkā, kas savus stāstus lasīs 6. decembrī Andreja Upīša memoriālajā muzejā, ir rakstniece Dace Vīgante. Viņai dalība "Prozas lasījumos" esot ļoti būtiska, jo caur šo norisi viņa savulaik ienākusi literatūrā. ""Prozas lasījumiem" bija 25 gadu jubileja, un šajā festivālā tika izsludināts konkurss, kur varēja pieteikties jebkurš, arī galīgi iesācēji. Es aizsūtīju savu darbu. Liels bija mans pārsteigums, kad viens no uzvarētājiem bija arī mans darbs. Lielākais labums tajā visā bija tas, ka žūrija lasīja anonīmus darbus, tie nebija parakstīti. Tas bija ļoti motivējoši," teic Vīgante. 

"Arīdzan pēc vairākiem gadiem, kad tev jau ir iznākušas dažas grāmatiņas, ir ļoti dricelīgi piedalīties konkursā un arī tikt uz "Prozas lasījumu" skatuves."  

Vīgante ir ļoti gandarīta par jauno autoru, kuri mācās seminārā "Aicinājums", "Literārajā Akadēmijā" un Ingas Žoludes meistarklasēs, iesaisti festivālā: "Arī šiem autoriem ir iespēja būt uz skatuves, un tad lasītājiem būs iespēja salīdzināt paveikto pēc vairākiem gadiem."  

Jāatzīmē, ka festivāls ārpus Rīgas iziet ne tikai ar iesildošo pasākumu Ogrē, bet arī ar Latgales prozas lasījumiem Rēzeknē, dzelzceļa stacijā "Rēzekne II" – 8. decembrī klātienē vai vērojot video tiešraidi, sastapsim trīs labāko konkursa "Latgolys prozys skaitejumi" darbu autorus. Ilze Ļaksa-Timinska uzsver: 

"Iziet ārā no Rīgas rāmjiem ir tiešām nozīmīgi, jo arī reģionos noteikti ir ļoti daudz literāru pērļu." 

"Prozas lasījumu" pilna programmu un aktualitātes izzināmas festivāla tīmekļa vietnē un sociālo tīklu lapās. "Es ļoti ceru, ka arī šogad cilvēki būs izslāpuši pēc prozas, nāks un klausīsies," piebilst Arno Jundze. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti