Kultūras ziņas

LNSO mūziķi ievēl galveno diriģentu

Kultūras ziņas

Krievijas labākās izrādes Rīgā, Liepājā un Ventspilī

Izdota nikna Nīčes apcere par Vāgneru

Izdots Nīčes kritiskais darbs «Gadījums Vāgners»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Biedrība "Ascendum" laidusi klajā Frīdriha Vilhelma Nīčes skandalozā darba "Gadījums Vāgners" ("Der Fall Wagner") tulkojumu latviešu valodā, lsm.lv pavēstīja satori.lv.

Darbā "Gadījums Vāgners" vācu filosofs Nīče 1888. gadā pirmo reizi atklāti kritizē tobrīd jau mirušo un slavas virsotnē esošo komponistu Rihardu Vāgneru, pārmetot tam pārlieku aizraušanos ar vāciskuma un pat antisemītisma idejām. Šajā pamfletā Nīče norāda uz to, ka Vāgnera gadījums ir tikai viens no simptomiem plašākai slimībai, kas pārņēmusi visu Vakareiropu, un ir dēvējama par nihilismu.

125 gadus pēc šī darba sarakstīšanas filosofijas doktorantūras studenti Anne un Ainārs Saukas piedāvā šī darba tulkojumu latviski. Tā kā šis ir Vāgnera jubilejas gads, ar šo biedrības "Ascendum" izdoto darbu iecerēts pievērst plašāku sabiedrības uzmanību joprojām aktuālajam Vāgnera fenomenam un dažādām iespējām, kā traktēt dižā komponista atstāto mantojumu.

Izdevums bez maksas būs pieejams visiem interesentiem tā atklāšanas pasākumā Kaņepes Kultūras centrā 15. oktobrī, bet vēlāk to varēs iegūt augstskolās un bibliotēkās.

"Ar šo pasākumu iecerēts atzīmēt domātāja Nīčes 169. dzimšanas dienu, kas ir tieši 15. oktobrī, kā arī Vāgnera 200. jubilejas gadu muzikāli filosofiskās noskaņās. Konkrētais Nīčes apcerējums, kas ir viens no trīs darbiem, ko Nīče veltījis Vāgnera fenomenam, ir ievērības cienīgs ne tikai dēļ autora asās un tiešās valodas –, tam ir arī nozīme Nīčes filosofiskajā domā, jo Vāgners tiek uzlūkots kā sava laikmeta parādība, sava laikmeta bērns, ko filosofs Nīče drosmīgi aicina pārvarēt, taču visupirms pārvarot sevī savu laiku, kļūstot "bezlaicīgam"," stāsta pasākuma ieceres autors Ainārs Sauka.

Pasākuma laikā notiks arī simpozijs, kurā par darbā skarto tēmu runās tā tulkojuma veidotāji Anne un Ainārs Saukas, filosofs Mārtiņš Vanags, dzejnieks un filosofs Andris Hiršs, kā arī interneta žurnāla "Satori" galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins. Par pasākuma muzikālo noformējumu rūpēsies mūziķi Kaspars Rolšteins un Platons Buravickis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti