Izdots liepājnieka Valentīna debijas dzejoļu krājums «melna ir tikai jūra»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Apgāds "Literatūras kombains" sērijā “Pierobeža” izdevis liepājnieka Valentīna debijas dzejoļu krājumu "melna ir tikai jūra". Krājumā atrodami dzejoļi, kas tapuši no 2008. gada līdz 2018. gadam, medijus informē apgāda pārstāvji.

“Valentīna smalko spēju veidot vizuāli asus un ietilpīgus dzejas tēlus, kas spilgti darbojas viņa poētiskajās gleznās, pamatā ir viņa kā vizuālās mākslas skolotāja prasmes un praktiskā pieredze,” raksta grāmatas izdevēji.

Dzejnieks savu artavu literatūras attīstībā jau ilgstoši sniedz, darbojoties Latvijas Rakstnieku savienības Liepājas birojā un izglītības programmā "Piejūras pilsētu literārā akadēmija". 2017. gadā bijis Ventspils Starptautiskās rakstnieku un tulkotāju mājas rezidents.

Grāmatas redaktore Jūlija Dibovska par Valentīna dzeju atklāj:

"Tāls un tomēr tuvs – dzejnieks Valentīns laiž vibrējošo poēzijas pieskārienu pāri klasisku tēlu malām.

Veidojas dzejas sajūtu kombinācijas, kuras satur jūras gaisu un “nezināmās” atblāzmu. Tās raisa simpātijas, lai gan netaisās nevienam izpatikt."

Savukārt novadniece, dzejniece Gunta Šnipke papildina: "Viņš darina viņu no jūras, pelniem, putnu spalvām un norasojušu plūmju tramīgā spīduma. Viņa ir reizēm pilsēta, reizēm sieviete, reizēm kautra, reizēm traka. Viņš vienmēr atskatās, ilgi un... rūpīgi. Un viņa izgaist. Varbūt tādēļ, ka viņš vēroja ne tikai viņu, bet arī kaiju pleznu nospiedumus smiltīs, plāni iztrīto zāli, asmeņu un zirgu atkārtošanos... Un, jā, kādu nieku rūgtas ikdienības. Nezinu, vai es viņu saprotu, bet šķiet, to šie teksti nemaz negaida. Just vajag, tik vien."

Dzejoļu krājums “melna ir tikai jūra” ir sērijas “Pierobeža” ceturtā grāmata. Iepriekš sērijā iznācis Vijas Laganovskas dzejoļu krājums “2 soļi pirms Pleskavas divīzijas”, Sergeja Moreino stāstu krājums "Hypnoses" un Jāņa Adamsona dzejoļu krājums “uz tumša fona esmu gaišs”.

26. februārī mākslas galerijā "Romas dārzs" notiks krājuma atvēršanas pasākums, kam dots tāds pats nosaukums kā krājumam "melna ir tikai jūra". Krājuma prezentācija Rīgā gaidāma vēlāk.

Par apgādu “Literatūras kombains”

Apgāds “Literatūras kombains” ir 2011. gadā dibinātās tāda paša nosaukuma biedrības apgāds. Nozīmīgākie izdevumi – Andras Manfeldes romāni “Adata” un “Dzimtenīte”, Katrīnas Rudzītes dzejoļu krājums “Saulesizplūdums”, Vijas Laganovskas dzejoļu krājums “2 soļi pirms Pleskavas divīzijas”, Sergeja Moreino stāstu krājums "Hypnoses". Apgāds “Literatūras kombains” ir atvērts sadarbībai ar dažādu nacionalitāšu autoriem un nodrošina ātru izdevējdarbības ciklu vietējai un pārrobežu literatūrai. Sērija “Pierobeža” ir izveidota, lai parādītu tās literatūras, kas netop nosacītās literārās dzīves centrā, savpatību, kolorītu un kvalitāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti