Izdots Arta Ostupa dzejas krājums «Fotogrāfija un šķēres»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

"Dzejas dienām" turpinoties, apgāds „Mansards” laidis klajā Arta Ostupa otro dzejoļu krājumu „Fotogrāfija un šķēres”, kurā iekļauti pēdējo trīs gadu laikā sarakstītie dzejoļi.

Artis Ostups (1988) ir viens no spilgtākajiem iepriekšējo gadu debitantiem dzejā. 2010.gadā izdotais krājums „Biedrs Sniegs” saņēmis pozitīvas lasītāju un kritiķu atsauksmes, izvirzīts Latvijas Literatūras gada balvas finālam un ienesis autora vārdu Latvijas jaunās literatūras ainavā. Trijos gados sakārtotais otrais krājums „Fotogrāfija un šķēres” neapšaubāmi liecina, ka autors ir ne tikai intensīvi rakstījis jaunus darbus, bet arī gājis ļoti nopietnu pašizziņas un arī dzejas izpētes ceļu.

Grāmatā ievietotie dzejoļi piesaka nobriedušu, nopietnu un ar savu nesajaucamu balsi un tēlainību apveltītu personību, kura vēlas reflektēt dzejas valodā gan autora personīgo laiku, tagadni estētiskā pastarpinājumā, skaudru pagātni un nervus kutinošu nākotni, gan citu, iepriekšējo literatūras balsu veidoto Latvijas un pasaules dzejas telpu. Spēju tajā orientēties un sava izglītības ceļā lasīto ievietot ne vien pēdiņās kā citātu vai moto, bet arī tēlainībā kā fonu, kā augsni vai pamatu, Artis Ostups attīstījis ļoti strauji un atklājis to lasītājam saistošā un dzīvā tekstā.

Krājuma kompozīcija ir dinamiska, intonatīvi precīza un pārdomāta; atsevišķi dzejprozas vai drīzāk "prozdzejas" teksti mijas ar stāstošā manierē rakstītiem liriski precīziem dzejoļiem, dažbrīd ievietojot arī pa īsai, ļoti koncentrētai pāris rindu pasāžai, atgādinot par līdzīgu pieeju, piemēram, atsevišķos Ulža Bērziņa krājumos.

Grāmatas redaktors Kārlis Vērdiņš, māksliniece Zane Ernštreite.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti