Dienas ziņas

Aprūpes centrā Covid-19 gandrīz visiem

Dienas ziņas

ASV demokrāti tuvu Senāta kontrolēšanai

Izdotas A. Lerha-Puškaiša "Pasakas par putniem"

Izdotas pasaku vācēja Anša Lerha-Puškaiša rakstītās «Pasakas par putniem»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Atzīmējot Tukuma muzeja astoņdesmit piekto gadskārtu, muzejs izdevis grāmatu ''Pasakas par putniem''. Tajā apkopotas skolotāja un pasaku vācēja Anša Lerha-Puškaiša septiņas paša sarakstītās pasakas, kas drīzāk gan līdzinās fabulām. Līdz ar jaunajā izdevumā apkopotajiem dažādu jomu ekspertu komentāriem pasaku grāmata ļauj ieskatīties arī literatūras vēsturē un iepazīt 19. gadsimta ikdienu Zemgales lauku sētā.

Skolotājs Ansis Lerhis-Puškaitis plašākai publikai vairāk pazīstams kā tautas pasaku pierakstītājs, tomēr viņa kontā ir arī piecdesmit četras paša sarakstītas pasakas, kas pedējoreiz vienā grāmatā tikušas izdotas 19. gadsimta beigās.

“Kopš tā laika šīs pasakas visas kopumā nav izdotas. Dažas ir pārpublicētas citos krājumos, un realitātē ir tā, ka, kaut arī literatūras vēsturnieki raksta, ka Lerhis-Puškaitis ir literārās pasakas žanra iedibinātājs latviešu literatūrā, cilvēki jau to nemaz nezina, jo šīs pasakas nav pieejamas,” skaidroja Tukuma muzeja direktore Agrita Ozola.

2020. gads Tukuma muzejā, šoreiz gan klātesot tikai muzeja darbiniekiem, noslēdzies ar Anša Lerha-Puškaiša grāmatas “Pasakas par putniem” izdošanu. Jaunajā grāmatā apkoptas septiņas no Puškaiša paša sarakstītajām pasakām.

“2011. gadā Pasaku muzejā bija izstāde “Pasakas par putniem”, un tur mēs bijām izstādījuši vairākas pasakas,” stāstīja Pasaku muzeja vadītāja Dita Silava, skaidrojot, ka izstādes apmeklētāju interese rosinājusi izdot grāmatu.

Jaunizdotā grāmata gan nav tikai lasāmviela bērniem, un arī Puškaiša pasakas jau nemaz nestāsta tikai par putniem.

“Pašas pasakas īstenībā ir tādas duālas. Viņas tā kā liekas pasaciņas, bet īstenībā jau tur ir par cilvēkiem, par visām tām īpašībām, kas piemīt cilvēkiem,” atzīmēja māksliniece-maketētāja Tatjana Raičiņeca.

Izdotā grāmata ir apjomīgs komandas darbs, kurā piesaistīti dažādu jomu eksperti. Guntis Pakalns, Puškaiša māsas Anlīzes mazmazdēls, Puškaiša mantojuma izpēti uzsācis vēl studiju gados. Viņš uzsvēra, ka līdz ar ekspertu komentāriem grāmata kļuvusi par izglītojošu materiālu gan bērniem, gan pieaugušajiem: “Viņas ir arī kā tāds literatūras vēstures saprašanas līdzeklis. Viens konteksts – kurā laikā, kas latviešiem bija svarīgs, ko viņi rakstīja. Tur ir tāds tilts no veciem laikiem, no Stendera tradīcijas uz mēģinājumu ienākt jaunākām tradīcijām. Ir vecā valoda, apzinoties, ka mums ir vēsture latviešiem, arī šis aspekts.”

Grāmata izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālo atbalstu un jau janvārī nonāks pie saviem lasītājiem, bet, tiklīdz epidemioloģiskā situācija atļaus, Pasaku muzejā atkal tiks sarīkota putnu izstāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti