Izdota Sallas Simukas «Sniegbaltītes triloģijas» trešā daļa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Apgādā "Zvaigzne ABC" klajā nākusi trešā somu rakstnieces Sallas Simukas "Sniegbaltītes triloģijas" grāmata "Melna kā ogle". Pirms tam šai sērijā izdotas grāmatas "Sārta kā asins" un "Balta kā sniegs".

Vaicāta, par ko vēsta šī triloģija, Salla Simuka saka: "Cilvēks vienlaikus var būt gan stiprs, gan vājš, un tieši šī pretruna padara mūs par cilvēkiem. Manas varones Lumiki ceļš pie sevis pašas, lai arī ved caur citu noziegumiem, ir saistošs tieši ar savu ikdienišķumu."

Triloģijas galvenā varone Lumiki Andersone bērnībā piedzīvojusi daudz nepatīkama un izaugusi par ļoti noslēgtu jaunu sievieti. Varētu pat sacīt, ka Lumiki devīze ir: "Neiejaucies!". Taču, vienlaikus ar vēlmi neiesaistīties, Lumiki piemīt dziļi analītisks prāts un uzticamības aura. Bieži viņas ceļā gadās cilvēki, kam vajadzīga palīdzība.

Tā notiek triloģijas pirmajā grāmatā, kur no narkodīleru atriebības jāglābj pērkama policista meita. Šķīst asinis, pazūd milzu naudas summas, mirst vainīgie un nevainīgie, un arī Lumiki dzīvība ir apdraudēta.

Otrajā grāmatā Lumiki vasaras brīvdienās dodas uz Prāgu - atpūsties un uzkrāt spēkus. Taču šeit viņu uzrunā baltā ģērbusies dīvaina svešiniece, kura apgalvo, ka ir Lumiki māsa Lenka. Lenka pieder pie Baltās ģimenes - sektas, kuru vada Tēvs, vīrietis, kuru pazīst vienīgi viņa "bērni". Kamēr Lumiki iepazīst Lenku, Prāgas lielākais mediju koncerns gatavo gadsimta reportāžu - īstas bailes, patiesas ciešanas un nevainīgi upuri sagādās televīzijai milzu reitingus un papildu ienākumus.

Pēc uztraucošās vasaras Lumiki ir gatava mierīgai un rāmai ziemai. Tamperes mākslas skolā top savdabīgs un moderns "Sniegbaltītes" uzvedums, kurā galvenā loma uzticēta Lumiki. Viņai ir arī draugs, glītais un uzticamais skolasbiedrs Sampsa. Taču kādudien Lumiki saņem anonīmu mīlestības un draudu vēstuli. Vajātājs sevi dēvē par Ēnu un sola gaidāmo pirmizrādi pārvērst asinspirtī, ja Lumiki nedarīs to, ko Ēna vēlas. Lumiki jāizskaitļo, kad viņas un noslēpumainā Ēnas ceļi ir krustojušies un - kad, kur un kāpēc pazudusi Lumiki māsa.

Salla Simuka un viņas radītā Lumiki Andersone kļuvušas par slavenībām jau tālu aiz Somijas robežām. "Sniegbaltītes triloģija" izdota vairāk nekā 40 valstīs, šobrīd to iepazīst franči un latvieši.

No somu valodas tulkojušas Anete Kona, Gunta Pāvola un Kristīne Sončika.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti