Izdota otrā Margaritas Stārastes darbu izlase «Brīnumzemes pasakas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Tikko "Apgādā Zvaigzne ABC" iznākusi jau otrā Margaritas Stārastes darbu izlase “Brīnumzemes pasakas”. Izdevumā iekļautas vienpadsmit mākslinieces ilustrētās grāmatas, no kurām divas pēc 1943. gada izdevuma Latvijā tiek publicētas pirmo reizi.

Izlasē iekļauti arī atsevišķi stāstiņi gan bildēs, gan dzejā, gan prozā un arī pasakas un dzejoļi, kas 20. gadsimta piecdesmitajos un sešdesmitajos gados drukāti “Bērnu kalendārā”, žurnālā “Zīlīte” un grāmatās nav bijuši iekļauti. Dzejā izstāstītie Pēča un Pīkstītes piedzīvojumi pārpublicēti no 1957. gada žurnāla “Padomju Latvijas Sieviete”.

Ja iepriekšējā Margaritas Stārastes lielgrāmatā “Zelta pasakas” bija apkopotas lasītāju iemīļotākās grāmatas, jaunajā krājumā lasītājus iepriecinās arī nezināmi vai mazzināmi Margaritas Stārastes darbi, un satikšanās ar grāmatas daudzajiem varoņiem sagādās prieku gan mazajiem, gan lielajiem. Ciemos pie lasītājiem nāk lielīgais sienāzis, baltie sniegavīri, laumiņa Zilmatīte, Kate, leļļu dvīnīši Pēcis un Pīkstīte, Skudrēns, kazlēns Baltēns, visi trīsdesmit trīs alfabēta burtiņi un daudzi citi tēli. Iepazīsiet arī vienas mazas pilsētiņas, meža un zemūdens pasaules iedzīvotājus.

Vairāku paaudžu iemīļotās bērnu rakstnieces un ilustratores Margaritas Stārastes (1914 – 2014) zīmēšanas talants atklājās jau bērnībā. Latvijas Mākslas akadēmijā Margarita Stāraste sāka studēt glezniecību, bet absolvēja Grafikas nodaļu.

Mākslinieces pirmās grāmatas pie lasītājiem nonāca 1942. gadā. Kopumā viņa ir ilustrējusi aptuveni 100 grāmatu – gan pašas, gan citu autoru sacerētas. Savulaik māksliniece ir daudz zīmējusi žurnāliem, daļa no jau piemirstajām 20. gadsimta piecdesmito un sešdesmito gadu publikācijām pirmo reizi ir apkopotas un skatāmas šajā izdevumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti