Dienas ziņas

Skolēnu autobusi dienā nobrauc līdz 1200 km

Dienas ziņas

Aerobikas un deju festivāls Talsos pulcē simtiem dalībnieku

Izdota grāmata par vecticībniekiem Latgalē

Izdota grāmata par vecticībniekiem Latgalē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jēkabpilī izdota grāmata par vecticībniekiem, kas lasāma divās valodās. Grāmatas autore vairāk nekā gadu apkopoja materiālus gan par vecticībnieku tradīcijām, gan arī pētīja pazīstamu cilvēku dzimtu vēstures.

Novadpētniece, vēstures skolotāja Zinovija Zimova nupat klājā nākušo apjomīgo pētījumu par Jēkabpils vecticībniekiem veltījusi tēvu un vectēvu piemiņai. Grāmatas ievadā autore raksta, ka “ar drukātu vārdu palīdzību mēs varam atstāt atmiņu 21. gadsimta paaudzei”. Pati autore nesen pārdzīvojusi smagu sirds slimību, taču spēks un atveseļošanās bija svarīgi, lai pabeigtu grāmatu.

„Protams, gribējās ielikt daudz vairāk fotogrāfiju, bet paldies par šo krājumu, fotogrāfijas tagad ir iemūžinātas mūsu vēsturē. Jo ir apskatāms pirms revolūcijas laiks, 19.gadsimta mirkļi,” stāsta grāmatas autore Zinovija Zimova.

Autore pētījumam ir veltījusi vairāk kā 10 gadus. Pirms 13 gadiem autores publicētais pētījums krievu valodā tika papildināts un tulkots latviešu valodā un tagad lasāms grāmatā abās valodās. Tajā uzzinām par vecticībnieku prasmi saglabāt savu valodu, ticību, garīgo mantojumu, par tradīcijām un sadzīves īpatnībām.

Vecticībnieku biedrības biedrs Jurijs Aleksejevičs norāda, ka šī grāmata ir pieskāriens garīgām vērtībām, „jo viena lieta ir runāt par mūsu dzimtas vēsturi, bet šo var sajust, taustīt un skatīt, un ne tikai savas dzimtas bildes, bet to, ka arī mūsu senči ir piedalījušies pilsētas attīstībā.”

„Tie ir svētki visiem pilsētas vecticībniekiem, jo mums ticība ir ielikta jau no bērna kājas. Grāmatā ir ierakstīta mūsu vēsture, vecticībnieku gars, dzīves mirkļi, man tas ir ļoti svarīgi. Šī grāmata un citi pētījumi un pasākumi veicina mūsu ticīgo cilvēku kopā saiešanu,” priecājas  vecticībnieku draudzes mācītājs Vladimirs Ivanovs.

Grāmata izdota 480 eksemplāros, un jau atklāšanas dienā pēc tās bija ļoti liels pieprasījums, tāpēc, iespējams, tuvākajā laikā  Zinovijas Zimovas grāmata "Jēkabpils vecticībnieki"   tiks izdota vēlreiz.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti