Izdota grāmata bērniem par Lūznavas muižu un tās vēsturi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Gada sākumā Lūznavas muiža izdevusi izglītojošu īsstāstu un uzdevumu grāmatu bērniem "Es dzīvoju muižā! Mūzis". Tā ir ne tikai aizraujoša lasāmviela pirmskolas un jaunāko klašu skolas vecuma bērniem, bet arī palīgs Lūznavas muižas gidiem, kā arī bērnudārzu un skolu skolotājiem.

Izdota bērnu grāmata par Lūznavas muižu un tās vēsturi
00:00 / 03:45
Lejuplādēt

"Mēs atrodamies Lūznavas muižā, kur vēl pirms daudziem gadiem atklājām šo mūsu dabas draugu – sikspārni Mūzi, atceras grāmatas "Es dzīvoju muižā! Mūzis" idejas autore Inga Žirgule, piemetinot, ka sikspārņi Lūznavas muižā nav nekāds retums, un tieši tāpēc, stāstot par muižas vēsturi un kultūrvēsturisko mantojumu, bērniem domātajā grāmatā nolemts izmantot šo vietējo varoni.

"Ekskursiju pieredze rāda, ka, stāstot par arhitektūras stiliem, par senāku vēsturi bērniem, kas ir vecumā līdz 10–12 gadiem, šī tēma viņiem nav tik interesanta un ir pat smagnēja. Tad radās doma, ka šo stāstu varam izstāstīt caur sikspārni,

ieliekot tur arī svarīgu informāciju par muižas sadzīvi, muižas kompleksa ēkām, par katras ēkas funkciju, un tādā veidā bērni, lasot, veicot interaktīvus uzdevumus (atrast sikspārņu ceļu, atrisināt krustvārdu mīklas), varētu apgūt arī nopietno informāciju," piebilst autore.

Grāmatas zīmējumu un vāka dizaina autore ir Līga Romančuka, savukārt, tekstu autore – Līga Čevere, kura atklāj, ka viņai bijis patīkami un interesanti izdomāt draiskā un zinātkārā sikspārņa Mūža piedzīvojumus.

"Būtībā teksti tapa diezgan ātri, jo bija ļoti skaidra ideja, kam ir jābūt. Arī pats rakstīšanas stils bija vienkārša valoda. Tāda, lai arī maziem bērniem būtu interesanti, lai tas nav sarežģīti," saka Līga.

Izdevums ir paredzēts kopīgai laika pavadīšanai visai ģimenei. Un to var izmantot latviešu un latgaliešu valodas apguves procesā Latvijā dzīvojošie ukraiņu bērni.

Kā atzīst grāmatas idejas autore Inga Žirgule, šī bērnu grāmatiņa par Lūznavas muižu nonāks arī skolās, bet nākotnē ir doma par sikspārņa Mūža piedzīvojumiem nofilmēt animācijas filmu.

"Tirāža nav liela, bet tā doma ir tāda, ka mēs šīs grāmatas izmantosim arī mācību stundu veidošanā muižā. Ja kādas skolas interesējas par šādu stāstu, par šādu vēstures apguvi stundā, var izmanto ne tikai izstādi vai kādas citas lietas, kas radītas par sikspārni muižā, bet arī šo grāmatu. Mēs piedāvājam šo iespēju. Tad šī grāmata būs kā mācību materiāls. Ja gribat iegādāties šo grāmatu saviem bērniem, tad to var izdarīt Lūznavas muižas tūrisma centrā."

Bērnu grāmata "Es dzīvoju muižā! Mūzis" lasāma latgaliski, latviski, angliski un arī ukraiņu valodā. Tā izdota ar Rēzeknes novada pašvaldības Radošo darbu konkursa un Lūznavas pagasta pārvaldes finansiālu atbalstu. Grāmatas prezentācija notiks 18. februārī Lūznavas muižā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti