Izdota Dainas Avotiņas grāmata par viņas spēka pīlāriem – Ziedoni un Vācieti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Apgādā "Zvaigzne ABC" izdota Dainas Avotiņas grāmata "Mani spēka pīlāri". Grāmata veltīta atmiņām un stāstiem par gadiem, kuros Dainas Avotiņas dzīvē liela loma bija ciešai personiskai draudzībai ar Imantu Ziedoni un Ojāru Vācieti.

Dzejniece un prozaiķe Daina Avotiņa (1926) pieder tiem latviešu autoriem, kas bijuši pastāvīgi klātesoši visos 20. gadsimta otrās puses Latvijas literārajos procesos. Rakstnieces pūrā ir desmit dzejoļu krājumu, gandrīz divi desmiti romānu, vairāki ceļojumu apraksti, kā arī neskaitāmi atdzejojumi un tulkojumi no lietuviešu un krievu valodas, turklāt rakstniece arī aktīvi darbojusies Latvijas un Lietuvas kultūras sakaru veicināšanā.

Sākotnēji – 20. gadsimta 60. gados – rakstniece literārajā arēnā iziet ar dzeju un  rosīgi strādā plecu pie pleca ar sava laika lielākajiem talantiem Latvijas dzejā – Imantu Ziedoni, Ojāru Vācieti un citiem. Pēdējos gados autore pievērsusies galvenokārt prozai: tapuši vairāki romāni, kuros uz plaši atspoguļota 20. gadsimta notikumu fona risināti pārsvarā lauku dzimtu stāsti, izvērstas gan tautas, gan personiskās drāmas un atklāti mazāk zināmi Latvijas vēstures fakti. Šie romāni izpelnījušies daudzu lasītāju atzinību.

Dainas Avotiņas ciešā un ilggadējā sadarbība ar izcilākajiem latviešu dzejniekiem gan radošajā, gan administratīvajā darbā, strādājot Latvijas PSR Rakstnieku Savienībā, radusi atspoguļojumu rakstnieces jaunākajā prozas darbā – biogrāfiskā stāstījumā “Mani spēka pīlāri”. Tekstu veido plūstošs stāstījums, skiču veida piezīmējumi un Dainai Avotiņai rakstītās abu dzejnieku vēstules, kuros atklājas gan visu triju rakstnieku dažbrīd negaidītie radošās dzīves pavērsieni, gan mazāk zināmas biogrāfiskas detaļas un fakti.

Abus dzejniekus rakstniece ar mīlestību dēvē par saviem “spēka pīlāriem”: par balstiem, kas uz saviem pleciem turējuši pēckara gadu Latvijas kultūru. Taču vienlaikus, kā redzams no stāstījuma, tīri personiskā līmenī balsts abiem dzejniekiem visai bieži bijusi arī pati Daina Avotiņa, kas bieži sniegusi tiem palīdzīgu roku sadzīviskās un privātās jomās.

Grāmatā netrūkst smalkjūtīgi pasniegtas personiskas informācijas, kas noteikti izrādīsies noderīga turpmākajiem Ziedoņa un Vācieša daiļrades pētniekiem; ir arī kuriozi un smaidu raisoši atgadījumi, kas padara abus lielos dzejniekus lasītājam tuvākus un saprotamākus. Daina Avotiņa raksta piesātinātā un koptā valodā, padarot vēstījumu ne tikai par saistošu faktu virknējumu, bet arī par literāru meistardarbu. Grāmatu ilustrē gan fotoattēli, gan vēstuļu, kartiņu un citu dokumentālo materiālu oriģināli, un tā būs saistoša ne vien literatūras studentiem un skolotājiem, bet arī jebkuram latviešu literatūras interesentam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti