Panorāma

Nevienlīdzība vēlēšanu sistēmā

Panorāma

Skroderdienas Silmačos - noturīgākā latviešu teātra tradīcija

Izdod Voldemāra Zariņa dzeju

Izdod lēģeru dzejas klasiķa Voldemāra Zariņa grāmatu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Dzejnieks Voldemārs Zariņš pieder pie klusajiem varoņiem, kuri savu brīvību un lielu daļu dzīves upurēja Latvijas neatkarības idejai. Latviešu lēģeru dzejas klasiķis Mordovijas nometnē bija neapstrīdama autoritāte. Viņš iedvesmoja jaunāko cīnītāju paaudzi, tai skaitā arī Gunāru Astru. Nule kā izdota viņa dzejoļu grāmata. Tās radīšanā nenovērtējams ir viņa lēģera biedra Bruno Javoiša ieguldījums, kas klades ar Zariņa dzejoļiem iznesa no ieslodzījuma vietas.

Bruno Javoišs ar Voldemāru Zariņu iepazinās Stūra mājā. Kamerā. Viņa noziegums bija Latvijas karoga uzvilkšana Rīgas radio tornī, Zariņa – viņa dzejoļi. 

"Viņš bija rakstījis dzeju, kuru uzskatīja par padomju varai un okupācijas varai bīstamu. Voldemārs Zariņš, dzejnieks, viņam tāds gaišs skats, lai gan bija zināms, ka viņam nāvessods paredzēts, viņš to nepārdzīvoja," stāsta Javoišs. 

Tieši viņš kļuva par Zariņa dzejas dzīvo atmiņu kladi. 

"Viņš dzejoja jau šeit [Stūra mājā], un es tos mācījos, jo viņam bija nāvessods, bet man nebija, bet lēģerī viņš rakstīja uz lapiņām un es pārrakstīju," atmiņās dalās Javoišs.

Savukārt Ieva Dāboliņa uzrunāja rakstnieci Noru Ikstenu, lūdzot šos dzejoļus sakārtot krājumā.

"Uz mums, tiem vārgajiem, pasaule turas. Dieva elpa to nes, mēs esam tās buras," lasa Dāboliņa.



Zariņš mira 1981.gadā, nepiedzīvojis brīvu Latviju un savu dzejoļu izdošanu. Grāmatu atver viņa laikabiedri. Grāmatas atklāšanā - čekas mājas pagalmā - uz galda rudzu maize un medus. Kas tāds, par ko ieslodzītie varēja tikai sapņot. Arī Zariņa grāmatas izdošanu gadu desmitiem bija tikai sapnis.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti