Labrīt

Limbažos būs savs varoņu dienas pasākums un vietējie spriež par tā iedzīvināšanu

Labrīt

ZM: Latvijas lauksaimnieku zaudējumi var sasniegt 230 miljonus eiro

Īpaša grāmata īpašā plauktā: Diriģents Andris Poga un Platona "Dialogi"

Īpaša grāmata īpašā plauktā: Andris Poga un Platona «Dialogi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Līdz Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) simtajai jubilejai 2019.gadā īpašajā Tautas grāmatu plauktā plānots ievietot apmēram 15 tūkstošus grāmatu, tādēļ LNB no jauna aicina – ieliec arī savu sējumu kopējā Tautas grāmatu plauktā! Šim aicinājumam pievienojas arī Latvijas Radio, publicējot desmit stāstus par grāmatām – jaunām un simtgadīgām, lasītām un mīļotām – kuras cilvēki šopavasar atdevuši Tautas grāmatu plauktam.

Šīrīta stāsts pieder Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) galvenajam diriģentam Andrim Pogam, kurš Tautas grāmatu plauktam uzdāvinājis grāmatu nevis no mūzikas, bet gan filozofijas apcirkņiem.

"Vēlos dalīties ar kādu daļu no sevis, kas nu jau ir vēsture, bet kas bijusi pietiekami nozīmīga pirms aptuveni piecpadsmit gadiem, studējot Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātē, filozofijas disciplīnā," stāsta Andris. "Grāmatplauktā mans skatiens apstājās pie Platona grāmatas "Dialogi un vēstules" - tas ir pamatu pamats, līdzīgi kā mūzikā tās ir Bēthovena simfonijas," stāsta diriģents.

Vaicāts, kas būtu šīs grāmatas adresāts, Andris Poga pārliecinoši teic: "Tā noder ikvienam! Šie „Dialogi” palīdz attīrīt domas, notīrīt ikdienas uzslāņojumus, mudina paskatīties uz lietu būtību, analizēt tās, uzdod jautājumus un mēģina rast atbildes. Man liekas, ka šī nu reiz ir literatūra, kas vienlaikus ir viegla un sarežģīta. Jo lasāmā un ļoti uztveramā valodā tiek runāts par ārkārtīgi būtiskām lietām. Patiesībā te katrs vārds ir kā pērle, tāpat kā Bēthovena mūzikā ik nots ir kā pērle, un viņa simfonijas - pamatu pamats. Salīdzinājumā ar latviešu kulinārijas tradīcijām - "Dialogi un vēstules" ir kā rupjmaize. Katram intelektuālam cilvēkam tā ir ārkārtīgi būtiska."

Diriģents arī atklāj, kādas ir viņa attiecības ar grāmatām un bibliotēku.

"Savulaik, kad Nacionālās bibliotēkas centrālā lasītava atradās Barona ielā, pa diagonāli pretī mūzikas nodaļai, biju biežs viesis gan mūzikas, gan grāmatu nodaļā. Man ļoti patika bibliotēkas atmosfēra – tāda, kāda tā bija, šarms un putekļi, kas modernākā infrastruktūrā aiziet vēsturē. Iespējams, ka mūsdienu tehnoloģiju laikmetā, kad, neizejot no mājas, tīmeklī vari gūt visu nepieciešamo, esam zaudējuši daļu no īpašajām sajūtām, kā uztveram grāmatu, to paņemot rokās, atverot un lasot. Jo grāmatas lasīšana – tā jau nav tikai teksta izlasīšana, iegaumēšana, bet gan vesels rituāls, pie kā vajadzētu atgriezties," spriež  Poga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti