Inese Zandere: Baltvilks iedeva spēcīgu poti bērnu literatūras pašcieņai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Svinot dzejnieka Jāņa Baltvilka (1944-2003) 70. dzimšanas dienu un daloties atmiņās par bērnu literatūras spalvas meistaru, dzejniece Inese Zandere norāda - Jānis Baltvilks iedevis spēcīgu poti bērnu literatūras pašcieņai.

"Bērnu literatūras kvalitātes jomā Jānis bija ļoti prasīgs. Viņš arī nekautrējās sevi definēt kā bērnu rakstnieku. Ar visu, ko viņš teica vai darīja, Jānis iedeva spēcīgu poti bērnu literatūras pašcieņai. Tieši tāpēc arī izgudrojām Baltvilka balvu - lai šo pašcieņu uzturētu. Lai iedvestu lasītājos sapratni, ka grāmatas bērniem nav nekāda "mazā" literatūra," intervijā "Klasikai" stāsta Inese Zandere.

Ar Ineses Zanderes pasaules un valodas izjūtu izaugušas jau vairākas bērnu paaudzes. Stāstot par viņas un Jāņa Baltvilka radošajām attiecībām, Inese Zandere norāda: "Jā, es patiesi jūtos ar viņu izaugusi. Jānis krietni mani ietekmējis, gluži vai magnetizējis bērnu literatūras jomā." Dzejniece atklāt, ka abu radošā draudzība ilgusi daudzu gadu garumā, līdz pat Jāņa Baltvilka mūža nogalei.

Kā vēstīts, svinot Jāņa Baltvilka 70 gadu jubileju un Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā desmitgadi, 25. jūlijā plkst. 19 Kalnciema kvartāla ābeļdārzā skanēs koncerts bērniem un vecākiem "Meža dziesmas". Koncertā Jāņa Baltvilka dzejoļi izskanēs vairāku latviešu komponistu dziesmās. Otro gadu pēc kārtas Jāņa Baltvilka dzimšanas dienas muzikālās daļas šefa lomu uzņēmies Jēkabs Nīmanis.

"Neatliekamajā sarunā" viņš stāsta par koncerta "Meža dziesmas" koncepciju, uzsverot, ka koncertā Jāņa Baltvilka dzejoļi izskanēs Ērika Ešenvalda, Andra Sējāna, Georga Pelēča, Jēkaba Nīmaņa, Līgas Celmas-Kursietes, Andra Dzenīša, Jura Vaivoda, Valta Pūces un Oskara Herliņa jauntapušajās dziesmās un aktiera Kaspara Znotiņa lasījumā.

"Šajā gadījumā komponistu uzdevums nav sacensības jaunrades sarežģītībā, bet gan spēlēšanās ar elementiem, kas pašiem interesanti, ņemot vērā spēles noteikumus un definēto estētiku. Rezultātā divas trešdaļas programmas mūzikas ir pavisam vienkārši uztverama, bet viena trešdaļa - ar interesantiem meklējumiem un atraktīviem elementiem. Taču arī bērni ir dažādi - vienam viss ātri apnīk, citu sajūsmina viegli uztveramas lietas, bet vēl citu aizrauj tikai neparastais un nepieradinātais," uzsver Jēkabs Nīmanis.

Diskutējot par to, kāda mūzika bērniem uzskatāma par ideālu, Inese Zandere teic: "Par to, vai un kā būtu jāraksta mūzika bērniem, varētu strīdēties ilgi un dikti. Galvenais ir darīt to pieejamu - tā, lai būtu, no kā izvēlēties."

Dziesmām un dzejoļiem dzīvās ilustrācijas koncerta laikā radīs divkārtējs Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas laureāts, mākslinieks Reinis Pētersons.

Dziedās Baiba Berķe (mecosoprāns) un Jānis Kurševs (tenors), muzicēs Jēkabs Nīmanis (klarnete), Liene Dravniece (akordeons), Ilze Gagaine (vijole), Viktors Veļičko (kontrabass) un Mārtiņš Miļevskis (perkusijas).

Kā jau vēstījām, Jāņa Baltvilka dzimšanas dienā, 24.jūlijā, Starptautiskās Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvas žūrija paziņoja 2014.gada laureātu vārdus. Balva bērnu literatūrā tika pasniegta Mārim Rungulim par detektīvstāstu bērniem "Lapsu kalniņa mīklas", bet bērnu grāmatu mākslā balvu šogad saņēma Gundega Muzikante par ilustrācijām trīs grāmatām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti