Ikstena: Ar Ziedoņa aiziešanu beidzies vesels laikmets

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Līdz ar Imanta Ziedoņa aiziešanu no dzīves beidzās vesels liels laikmets. Ziedonis bija ne tikai dzejnieks, bet arī spēja iniciēt ļoti daudzas nozīmīgas kultūras, sabiedriskās, sociālās lietas, pat politiskās lietas. Tā par dzejnieka Imanta Ziedoņa nāvi sacīja rakstniece Nora Ikstena.

Ikstena atzina, ka bija ļoti grūti noticēt Ziedoņa aiziešanai no dzīves. "Man tiešām šķiet, ka ar Imanta aiziešanu beidzās vesels liels laikmets, kad dzejnieki bija dievi, kad dzejnieki bija tautas mīlēti, tautas cienīti. Viņa personība, viņa individuālā stāja un viss, ko viņš spējis izdarīt savas dzīves laikā, ne tikai rakstot dzeju, bet arī iniciējot ļoti daudzas nozīmīgas kultūras, sabiedriskās, sociālās lietas, pat politiskās lietas, - tas ir pierādījums, ka dzejnieks var būt vairāk – ne tikai dzejnieks, bet arī garainis, kas veicina vārīšanos, kā Imants pats to bija aprakstījis. Viņa aiziešanai ir grūti noticēt. Viņš kā tāds jogs, kā gudrais un viedais jau savas dzīves vismaz pēdējos septiņus gadus bija atradis saskaņu starp to, ko vairs nevarēja viņa ķermenis, bet vēl varēja gars," sacīja Ikstena.

Savukārt rakstnieks Ēriks Hānbergs atzīmēja: "Pats galvenais, ka Ziedonis bija lauku sētas ētisko un estētisko gudrību tālākteicējs. Imants Ziedonis bija un ir joprojām ne tikai dzejnieks, ne tikai ass, vērtējošs un tālredzīgs publicists, bet arī tautas diplomāts, kurš mūsu pagātnes situācijā, kad mēs dzīvojām neizbēgamībā, mundrināja tajā brīdī ne vien ētikai izdzīvot un dzīvot, bet arī kopt savu garu. Un šīs vērtības joprojām ir aktuālas arī šodien."

Trešdienas vakarā 79 gadu vecumā mūžībā aizgājis tautā mīlētais dzejnieks Imants Ziedonis.

Ziedonis bija latviešu dzejnieks, publicists, īsās prozas (epifāniju) autors, tulkotājs, scenārists, politiķis un viens no populārākajiem latviešu literāro pasaku autoriem. Viņš bija spilgts Atmodas laika politiskais darbinieks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti