Kultūras ziņas

NBS orķestris pošas uz Liepāju

Kultūras ziņas

Burtu spēles uz porcelāna

Zinātniskās fantastikas uzplaukums

Ieva Melgalve: Fantāzijas literatūrā autori nemēģina lekt augstāk par savu pakaļu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Fantāzijas un zinātniskās fantastikas literatūrā lielākoties cilvēki nemēģina lekt augstāk par savu pakaļu. Tas padara šo žanru diezgan godīgu, īsi pirms sava jaunākā romāna "Mēness teātris" atvēršanas svētkiem saka rakstniece Ieva Melgalve.

Jau vēstīts, ka Ievas Melgalves romāna "Mēness teātris" atvēršanas svētki notiks 4. februārī plkst. 17 "Apgāda Zvaigzne ABC" prezentāciju zālē K. Valdemāra ielā 6.

"Šī ir pasaule, kurā it visi cilvēki ir tikai aktieri milzīgā teātrī, kas ir ticis kādreiz uzbūvēts izklaidei, kur cilvēki dzīvo mēnesi un skatās vienu izrādi pēc otras, neizejot no zāles. Brīdī, kad pasaule ir lielākoties gājusi bojā, šie aktieri ir vienīgie izdzīvojušie cilvēki. Viņu realitāte ir šo scenāriju ierobežota, un viņiem nav vairs nekādu priekštatu par to, ka ārpusē ir kāda cita pasaule," par romānu stāsta Ieva Melgalve.

Viens no rakstnieces Ievas Melgalves zinātniskās fantastikas romāna “Mēness teātris” iedvesmas avotiem ir autores nepatika iet uz teātri, jo esot žēl, ka aktieriem lomās jāmokās. Interesanti, vai jau rakstot pati autore savu romānu vēlējusies pakļaut noteikta žanra spēles noteikumiem?

"Tā ir apzināta izvēle, dabiski. Man pašai sev fantāzijas-fantastikas žanri šķiet vēl stingrāk reglamentēti nekā jebkura reālistiskā literatūra tāpēc, ka es esmu izdomājusi pasauli un man šajā pasaulē ir jādzīvo, un tā ir ierobežotāka nekā mūsu realitāte. Un tāpēc šie žanri man palīdz idejas koncentrēt un savākt, un tajā brīdī, kad man šķiet, ka es varētu aizlidot ēteriskā izplatījumā, tad žanrs mani pavelk atpakaļ," skaidro rakstniece.

Ieva Melgalve atklāj, ka Latvijas fantāzijas un fantastikas literatūra viņu fascinē, jo tajā nav uzspēlētības un mēģinājumu izlikties, ka esi gudrāks nekā esi.

"Man ir tāda sajūta, ka ikviens sev uzlicis par pienākumu rakstīt katru nākomo grāmatu labāku par iepriekšējo, bet šai žanra literatūrai ir tas pluss, ka lielākoties cilvēki nemēģina lekt augstāk par savu pakaļu, un tas padara šo žanru diezgan godīgu," uzsver Melgalve.

Melgalves romāna izdevēja - "Apgāda Zvaigzne ABC” valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka stāsta, ka izdevniecība pirms 20 gadiem jau mēģinājusi panākt uzrāvienu fantāzijas un zinātniskās literatūrā, taču nekas nav sanācis. Minēto žanru popularitāti šobrīd, pēc Kilblokas domām, ierosinājusi tulkotā literatūra - jauniešiem domātās triloģijas un tetraloģijas, piemēram, "Krēslas" sērijas grāmatas un "Bada spēles".

"Šī žanra milzīgā popularitāte pasaulē iedrošina arī mūsu autorus, un mēs to redzam. Ja man jautātu par tirāžām, es varu droši teikt – tāpat kā cita žanra daiļliteratūrā. Vairs nav nekādas starpības, mēs varam vienlīdz izdot romānu par mīlestību, arī kādu intelektuālu romānu un fantastisku vai fantāzijas žanra darbus," atklāj Kilbloka.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti