Kultūras ziņas

Aizvadīts "Liepājas Mākslas forums 2021"

Kultūras ziņas

Ilgas Madres piemiņas izstāde Talsos

"Sajūtu ceļojums" Raiņa un Aspazijas vasarnīcā

Iepazīt Raini un Aspaziju aizsietām acīm – tapis «Sajūtu ceļojums» par dzejnieku dzīvi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijā ļoti trūkst ekspozīciju vai izstāžu, kas paredzētas apmeklētājiem ar redzes traucējumiem. Viena tāda tagad pieejama Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Jūrmalā. Tur izveidots vēl nebijis “Sajūtu ceļojums”, kas ikvienam apmeklētājam, jo īpaši cilvēkam ar redzes grūtībām ļauj iepazīt abu dzejnieku pasauli caur dažādām maņām – tausti, ožu, smaržu un dzirdi.

Iegriežoties Jūrmalā, Jāņa Pliekšāna ielā Majoros, tagad iespējams ne tikai ielūkoties Raiņa un Aspazijas vasarnīcā, kur ierīkots mūsdienīgs, divām izcilām latviešu kultūras personībām veltīts interaktīvs muzejs, bet arī doties īpašā “Sajūtu ceļojumā”.

Raiņa un Aspazijas muzeja speciāliste Astrīda Cīrule stāsta: "Tieši šajā rudenī mēs sākām pavisam jaunu, mums neparastu piedzīvojumu – tā ir jauna programma, kas ir domāta personām ar redzes traucējumiem. Mums radās doma,

kā tas būtu, ja mēs mēģinātu Raini un Aspaziju iepazīt citā veidā, nevis tā, kā esam paraduši muzejā, – visu skatīt; bet – kā būtu, ja mēs aizvērtu acis un varētu taustīt, pieskarties, dzirdēt, sajust, sasmaržot.

Un kā mēs tad uztvertu mūsu māju un abus dzejniekus?"

Jau muzeja foajē, aptaustot dzejnieku sejas vaibstus vai uz verandas izjūtot Raiņa iemīļotās saules siltumu un Aspazijas vēja pieskārienus, taktilo sajūtu piedzīvojums ikvienam apmeklētājam ļauj iepazīt dzejnieku sajūtu pasauli un muzeju kā draudzīgu vietu cilvēkiem ar redzes grūtībām.

Izrādes autores un režisores Ieva Dzindža un Liena Šmukste skaidro, ka notikums sākas ar acu apsēja uzlikšanu un mūzikas atskaņotāja atrašanu, tālāk jāseko instrukcijām. Ir iespējams izbaudīt Raiņa un Aspazijas mīļākos aromātus, ko autori piefiksējuši, lasot dzeju un vēstules.

"Sajūtu teātra pamatā ir cilvēka piecas maņas, ko mēs darbinām – garšu, dzirdi, smaržu, tausti un redzi. Šajā gadījumā mēs redzi noņemam nost, jo šī izstāde, saucamais ceļojums, ir pielāgots cilvēkiem ar redzes grūtībām. Tā redze pārceļas iztēlē, un mēs redzam ar kaut kādām citām savām maņām, mēs iedarbinām uzreiz iztēli, ja neredzam ar acīm, tad tā bilde mums veidojas galvā," atklāj Šmukste. "Tie cilvēki, kas neredz, kā izskatās Raiņa un Aspazijas vasarnīca, viņi var aptaustīt – ā, tur ir lodziņi, tur ir durvis, tad te ir tornītis, te koks un var atrast cilvēciņu, mērogu, cik liela ir tā vasarnīca."

Programma “Sajūtu ceļojums” tapusi Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammā “KultūrElpa” un veidota sadarbībā ar Rīgas Strazdumuižas vidusskolu.

Rīgas Strazdumuižas vidusskolas Attīstības centra direktores vietniece metodiskajā darbā Airita Buša stāsta: "Šī izstāde ir īpaša ar to, ka cilvēki ar redzes traucējumiem var būt aktīvi dalībnieki, jo salīdzinoši maz ir tādas izstādes, kurās var ņemt aktīvu dalību. Manuprāt šī izstāde ir ārkārtīgi personīga – mēs varam iepazīt ne tikai Raini un Aspaziju kā dzejniekus, bet arī kā cilvēkus, varam uzzināt, kas viņiem patika."

Arī Strazdumuižas izglītības metodiķe Terēza Landra atzīst: "Kad ienācām jau gatavā izstādē, bija apbrīnojama sajūta, jo katrā no pieturpunktiem ir, ko just, ir, ar ko darboties, nav par garu, ir tieši tik, lai būtu ieskats un ietu tālāk. Katra minūte ir piepildīta ar informāciju, kuru uztveram ar sajūtām. Reizē iegūstam informāciju un esam bagātinājuši savu jūtu pasauli. Es personīgi, izejot visus pieturas punktus, ļoti izjutu tādu relaksāciju un emocionālu pacēlumu, es ļoti labi jutos pēc šīs izstādes, kas ir ļoti būtiski šajā laikā. Mūsu skolas uzdevums ir palīdzēt ar materiāliem, un šie materiāli ir taktilie attēli, kuri ir pārstāvēti herbārija komplektā, un otrs – mēs arī konsultējām Braila rakstā."

Apsēžoties uz soliņa, iespējams ieklausīties Raiņa un Aspazijas savstarpējo mīļvārdiņu saspēlē aktieru Ģirta Krūmiņa un Sandras Kļaviņas izpildījumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti