Kultūras ziņas

Par ko spriež Bahs un Hendelis?

Kultūras ziņas

Jāņa Petera dziesmu gadatirgus

Iepazīstinām ar "Kilograms kultūras" pretendentiem

Iepazīstot «Kilograms kultūras 2015» pretendentus: Trīs romāni un dzejas krājums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau pavisam drīz, 25. februārī svinīgā ceremonijā tiks apbalvoti Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio gada balvas “Kilograms kultūras 2015” ieguvēji. Viņu vārdi kļūs zināmi tikai ceremonijā. LTV kultūras ziņu veidotāji atgādina par balvas pretendentiem kategorijā "Literatūra".

Trīs no četriem gada balvai “Kilograms kultūras” kategorijā “Literatūra” nominētajiem darbiem sarakstīti rakstnieces Gundegas Repšes iedvesmotajā Latvijas 20. gadsimta vēstures romānu sērijā “Mēs. Latvija, XX gadsimts”.

Viens no tiem ir Māra Bērziņa romāns “Svina garša”, kurā darbība risinās 1940. gadu sākumā un kas jau pārtapis izrādē Nacionālajā teātrī.

Uz balvu literatūrā pretendē arī Gunta Bereļa darbs “Vārdiem nebija vietas”, kas stāsta par Pirmā pasaules kara laiku.

Tāpat balvu varētu saņemt Nora Ikstena par romānu “Mātes piens”, kas aptver laika posmu no Otrā pasaules kara beigām un vēstī par triju paaudžu sieviešu likteņiem pagājušā gadsimta 70., 80. gados.

"Katrs no šiem nominētajiem darbiem gan, pirmkārt, parāda individuālā autora talantu, turklāt Māra Bērziņa un Gunta Bereļa darbi ir viņu daiļradē līdz šim spilgtākie darbi, ko viņi ir radījuši, un arī “Mātes piens” Ikstenas daiļradē ir ļoti spēcīgs veikums," norāda literatūras kritiķis Aivars Madris. "Kopā tie veido atšķirīgu vēstures pieredzi, bet katrā darbā piedāvā pilnīgi citādus līdzekļus."

Kategorijā "Literatūra" nominēts arī Toma Treiberga otrais dzejas krājumus “Drudzis”.

"Tā koncepcija par mīlestību kā slimību zināmā mērā ir banāla, bet dzeja jau vispār bieži ir par banālām lietām," uzskata kritiķis. "Te ir runa par valodas meistarību un to, cik labi autors prot atklāt savas izjūtas tekstā. Man ir mazliet žēl, ka grāmatā nav iekļuvuši teksti, kas ir publicēti periodikā, kas ir mākslinieciskā ziņā augstvērtīgāki nekā tie, kas ir iekļauti grāmatā."

Gada balvas “Kilograms kultūras 2015” svinīgo apbalvošanas ceremoniju Latvijas Televīzija rādīs tiešraidē uzreiz pēc “Panorāmas”.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti