Iepazīstinās ar lībiešu mūsdienu dzejas krājumu «Trilium»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Starptautiskā lībiešu draugu biedrība un Lībiešu kultūras centrs 11.maijā pulksten 18.00 aicina uz lībiešu mūsdienu dzejas krājuma “Trilium” atvēršanas svētkiem.

Pasākums norisināsies Krišjāņa Barona ielā 21, Rīgā. Tā laikā varēs dzirdēt trīs dzejnieku uzstāšanos gan oriģinālvalodā, gan latviešu valodā. Lībiešu mūsdienu dzejas krājums veidots ar mērķi ar lībiešu literatūras tulkojumiem iepazīstināt arī angļu valodā lasošo auditoriju, un dzejoļi grāmatā tulkoti arī angļu valodā.

Par dzejas krājumu un gaidāmo pasākumu vairāk stāsta bilingvālā krājuma sastādītājs un redaktors Valts Ernštreits: “Šī iecere par šāda krājuma veidošanu radās pagājušajā gadā, kad tika domāts par visām simtgades svinībām un arī par Londonas grāmatu gadatirgu.

Valts Ernštreits
00:00 / 00:28
Lejuplādēt
Sākotnēji tā iecere bija vairāk izveidot tādu ontoloģisku skatījumu uz lībiešu literatūru, tieši tāpēc, ka pirmo reizi kaut kas tāds angliski ir. Un mēs pirmo reizi iepazīstinām angliski lasošo lasītāju ar tādu pilnīgi atsevišķu un īpatnēju Latvijas literatūras šķautni.”

Krājumā iekļauti Baibas Dambergas, Valta Ernštreita un Ķempju Kārļa dzejoļi. Viņus šobrīd var uzskatīt par vienīgajiem pasaulē, kuri raksta dzejoļus lībiešu valodā. Atvēršanas svētku dalībniekiem būs iespēja arī pašiem iemēģināt roku augstspiedes tehnikā, kurā grāmatas vāks ieguvis savu neatkārtojamo veidolu, par piemiņu no šī pasākuma nodrukājot grāmatas vāka fragmentu.

“Tas, kas būs dzirdams pasākumā, būs visu triju dzejnieku uzstāšanās, kas ir rets gadījums, kad visi trīs dzejnieki tiek kopā palasīt dzejoļus,” stāsta Ernštreits. “Un skanēs dzejoļi gan lībiešu valodā, oriģinālā, kādā tie ir rakstīti, gan būs iespēja dzirdēt šo dzejoļu atdzejojumus latviski. Savā ziņā būs iespēja iepazīties ar šo grāmatu arī latviskajā izpildījumā.”

Krājuma sastādītājs un redaktors ir Valts Ernštreits, māksliniecisko ietērpu veidojusi Zane Ernštreite. Dzejoļus angļu valodā iedzīvinājuši Uldis Balodis un Raians van Vinkls. Grāmatas izdošanu atbalstījusi platforma “Latvian Literature”, LR Kultūras ministrija un Latvijas Rakstnieku savienība.

Igaunijā krājuma autori ar lasītājiem tiksies 19. maijā Tartu (Tartu Universitāte ir viena no retajām vietām Eiropā, kur var apgūt lībiešu valodu), bet angliski lasošos tikšanās ar “Trillium” gaida jau 2. jūnijā Stenforda Universitātē ASV, kur Baltijas valstu neatkarības simtgadei veltītajā Baltijas studiju veicināšanas asociācijas konferencē būs krājumam veltīta diskusija “Ar divām mēlēm es piedzimu: Dzeja kā lībiešu kultūras atdzimšanas instruments”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti