Ieklausies dzejā: Raiņa dzeju lasa Krista Jansone

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Gaidot Raiņa 150 jubileju, Latvijas Radio piedāvā īpašu rubriku. Tā ir iespēja dažādu profesiju un vecuma cilvēkiem pastāstīt par savu iepazīšanos ar Raiņa daiļliteratūru un lasīt autora dzeju. Izrādās, Rainis joprojām ir dzīvs. Kā tas iespējams, atklāj Krista Jansone no Kuldīgas novada muzeja.

"Manas attiecības ar Raini, laikam kā jau visiem mums, sākās skolas laikā. Nevarētu teikt, ka mani Raiņa dzeja būtu aizrāvusi. Vēlāk, jau pusaudžu gados, kad sāku interesēties par sociāldemokrātijas idejām, tad mani Rainis interesēja nevis kā rakstnieks un dzejnieks, bet gan kā sociāldemokrātijas viens no idejiskajiem tēviem. Ejot laikam, mani interesējis teātra kontekstā kā lugu autors," stāsta Krista Jansone.

"Rainim ir bijusi dažāda ietekme uz manu dzīvi. Gluži kā visi kultūras darbinieki, šogad Raini pārlasīju ļoti daudz tieši jubilejas sakarā. Ar Raini iepazinos jaunā skatījumā. Domājot par Muzeju nakti Kuldīgā, kopā ar kolēģiem veidojot programmu, Raini izlasīju krustu šķērsu, iepazinos ar biogrāfiju un visām viņa interesantajām iezīmēm.  

Šajā vecumā Rainis ir interesants saistībā ar Aspaziju, viņu attiecībām, kas man uz Raini liek paskatīties savādāk. Caur Raini es viņu iepazinu. Šogad par viņiem runā bieži vien kopā. 150 ir vienam un 150 otram, kopā 300. Mēs svinam 300 gadu jubileju.

 Birkerta rakstītajā biogrāfijā  ir tāda vieta, kur 20.gadu jaunieši Rainim vaicā - cik ilgi viņš gribētu dzīvot. Viņš saka, ka grib dzīvot 200 gadus. Pēc šī teksta viņam sanāk dzīvot vēl 50 gadus. Rainis joprojām ir dzīvs. Pēc pāris gadiem Rainis iet tālāk. Viņš sava mūža garumu pagarina līdz 300."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti