Ieklausies dzejā: Ieva Zauberga un Raiņa rindas Olgiņai par piemiņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Septembris nāk ar Dzejas dienām un arī Raiņa 150 gadu jubileju 11.septembrī. Gaidot Raiņa jubileju, Latvijas Radio piedāvā rubriku, kurā dažādu profesiju un paaudžu ļaudis stāsta par savām attiecībām ar Raiņa daiļradi un iepazīstina arī kādu sev tuvu Raiņa darbu.

"Rainis ir pratis ļoti skaisti pateikt gan par mīlestību, gan par dzīvi, gan politiku, gan varu. Kā angļiem Šekspīrs, tā mums - Rainis," uzskata Ieva Zauberga, kura ir mutiskais tulks Eiropas Komisijā un Latviešu mutisko tulku nodaļas vadītāja.

"Savā iepriekšējā dzīvē, kad es vēl strādāju Latvijā, strādāju universitātē un arī lasīju latviešu literatūras kursu ārzemniekiem angļu valodā un runāju par Raini, tas bija vislielākais izaicinājums, kā parādīt cilvēkiem, kuri nelasa latviešu valodā, cik mums ir lielisks dzejnieks. Manuprāt, Raiņa lielākā māksla ir pateikt ļoti svarīgas lietas ļoti vienkāršā, kompaktā veidā," pauž Ieva Zauberga.

Viņai vismīļākā ir viena no Raiņa pēdējām sarakstītajām četrrindēm, ko dzejnieks 1929.gadā ierakstīja kādai meitenei atmiņu albumā.

Rindas no dzejolīša "Mīļai, mazai Olgiņai par piemiņu":

Ko zaļai jaunībai lai saka sirmais?
Ved dzīvi tā, ka pēc nav jāteic: "Vīla!"
Kā panākt to? Ir bauslis visu pirmais
Un visu pēdējais - ir tikai - mīla!

"Manuprāt, viņš ļoti skaisti runāja par mīlestības lietām, par visu - par dzīvi. Par politiku, par mīlestību, par varu. Manuprāt, kā angļiem ir Šekspīrs, tā mums ir Rainis," saka Ieva Zauberga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti