Guntis Berelis: Šogad, lasot LALIGABA iesniegtos darbus, varēja just literatūras spriedzi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Izlasot šogad Latvijas Literatūras gada balvai iesniegtos darbus, varēja sajust literatūras spriedzi, Latvijas Radio atzina LALIGABA 2020. gada ekspertu komisijas priekšsēdētājs, rakstnieks, literatūrkritiķis Guntis Berelis.

Viņš sacīja, ka žūrijas izvēle, iespējams, atšķīrās no viņa domām, bet tas ir jāpieņem.  

Literatūra nav grāmatu muguriņas plauktos, bet dzīves process, ja iznāk grāmata, tā strīdas ar citām grāmatām, rodas spriedze, bet, ja nestrīdas, tad literatūra ir beigta. Šogad, lasot iesniegtos darbus, to spriedzi sajutu, sacīja Berelis.

Guntis Berelis: Par LALIGABA 2020
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Ceturtdien, 2020. gada 30. aprīlī, Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) balvu pasniegšanas “Literatūres” raidījumā kanālā LTV1 tika atklāti un apbalvoti Latvijas Literatūras gada balvas 2020 laureāti.

Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisijas gala balsojumā par LALIGABA balvas ieguvēju nominācijā "Labākais dzejas darbs" atzina Jāņa Vādona dzejoļu krājumu "Klusuma forma".  Nominācijā "Labākais prozas darbs" laurus plūca Ingas Gailes romāns "Skaistās",  nominācijā "Labākais ārvalstu literatūras tulkojums" triumfēja Ulda Bērziņa no senspāņu valodas latviskotais varoņeps "Dziesma par manu Sidu", nominācijā "Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem" par balsojuma līderi kļuva Viestura Ķerus grāmata "Meža meitene Maija",  nominācijā "Spilgtākā debija" par daudzsološāko pieteikumu Latvijas rakstniecībā šogad tika atzīts Rvīna Vardes prozas krājums "Kas te notiek".

LALIGABA speciālbalva – LALIGABA lampa un 1000 eiro naudas balva – piešķirta "Punctum" literatūras festivāla "Monta. Tu. Monta. Es" veidotājiem par dzejnieces Montas Kromas literārā devuma daudzpusīgu un spilgtu rezonansi, sniedzot būtisku radošu impulsu mūsdienu latviešu dzejas attīstībā un sinerģijas veicināšanā ar citām mākslas nozarēm.

Balvu pasniegšanas “Literatūrē” sumināts un ar LALIGABA lampu un 3000 eiro naudas balvu apbalvots LALIGABA mūža balvas ieguvējs rakstnieks Juris Zvirgzdiņš - par izcilu ieguldījumu Latvijas rakstniecībā un spilgtu pienesumu Latvijas bērnu literatūrā, uzrunājot jaunos lasītājus ar reālā pieredzē balstītiem un spilgtā veidā izstāstītiem notikumiem.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti